1.Apa ocupă aproape 75% din suprafaţa pământului, numai oceanele ocupă 70%, restul de până la 75% fiind acoperit de mări, fluvii, râuri, lacuri etc.

2. Apa nu are o formă anume, aţi văzut ca ea ia forma vasului în care o punem, de exemplu, când punem apa într-un pahar, ea ia forma paharului, dacă vărsăm apa pe jos, ea se împrăştie pentru că nu o mai ţine nimic într-o anumită formă.

3. Apa în natură are un anumit circuit – ea se transformă în permanenţă.

Apa care se evaporă din cauza căldurii nu dispare pur şi simplu, ea se ridică sub formă de vapori şi se formează norii; când norii ajung într-o porţiune mai rece apar picăturile de ploaie sau fulgii de zăpadă şi astfel…

4. Mările şi oceanele sunt ape stătătoare. Ele sunt sărate pentru că râurile care se varsă în ele aduc săruri minerale care se depun pe fundul mărilor şi al oceanelor. Când apa se evaporă, mineralele rămân, de aceea apa de ploaie sau zăpada nu sunt sărate.

5. Aţi observat că apa de la robinet nu are culoare. Cu toate acestea de unde vine culoarea albastră a mării sau a oceanului? Culoarea albastră este o iluzie optică, pentru că cerul se reflectă în apă; când este înnorat culoarea mărilor şi oceanelor se schimbă. O altă curiozitate este culoarea verde a lacurilor cu apă liniştită – aceasta se datorează plantelor verzi din apă.

6. Corpul omenesc conţine, în proporţie de trei sferturi, apă. Omul poate rezista fără hrană aproximativ 30 de zile, dar fără apă nu rezistă mai mult de 7 zile.

Onu Ana Dorina

Onu Ana Dorina

Profesor învățământ primar la Liceul Tehnologic Telciu

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link