Curiozități despre corpul uman

ȘTIAȚI CĂ …

1…. organismul uman este alcătuit din miliarde de celule microscopice, celule care pot să trăiască independent și să se înmulțească singure?

2…. senzațiile de foame și sete ne atenționează că a sosit momentul să mâncăm sau să bem pentru că organismul este pe cale să-și consume rezervele?

3…. datorită creierului putem să gândim, să învățăm, să avem sentimente, să ne amintim?

4…. creierul cântărește aproximativ un kilogram și este compus din miliarde de celule nervoase?

5…. creierul este împărțit în două emisfere, emisfera dreaptă și emisfera stângă, cea dreaptă planificând mișcările și activitățile creative și artistice iar cea stângă dirijează limbajul și gândirea logică și matematică?

6…. memoria de scurtă durată ne facilitează să reținem o informație atâta timp cât avem nevoie de aceasta iar memoria de lungă durată poate păstra informații în mod permanent?

7…. nasul nu simte doar mirosurile ci și gusturile alimentelor pe care le mâncăm deoarece unele particule aromate din hrana pe care o mestecăm urcă în cavitatea nazală?

8…. limba este acoperită cu celule care deosebesc gusturile în mod diferit: cele aflate pe vârful limbii deosebesc gusturile dulci, cele așezate de-a lungul extremităților laterale disting gusturile sărate și acre iar celulele situate la rădăcina limbii recunosc gustul amar?

9…. ochii noștri deosebesc doar în prezența luminii contururile și culorile lucrurilor iar în întuneric abia reușesc să recunoască conturul obiectelor dar nu și culorile?

10…. la durere, sensibilitatea pielii diferă în funcție de diferitele zone ale corpului: de exemplu, capul are o sensibilitate ridicată, călcâiul are o sensibilitate scăzută iar la nivelul brațelor și a picioarelor sensibilitatea este medie?

Picture of Moga Claudia Adelina

Moga Claudia Adelina

Profesor învățământ primar

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link