Joc didactic ,,Primăvara jucăușă”

Scopul: Verificarea și consolidarea cunoștințelor copiilor despre sunete, silabe, cuvinte, propoziții.

Materiale didactice: tabla magnetică, flori, ecusoane ( albine si ghiocei), jetoane cu insecte, păsări, flori, legume timpurii, cub, piramidă.

Reguli de joc: o grupa este împărțită în două echipe (albine și ghiocei); o educatoarea numește câte un copil de la fiecare echipă care va alege o floare și va găsi răspunsul ghicitorii aflate în interiorul ei, alt copil va căuta imaginea care reprezintă răspunsul ghicitorii, iar un altul va despărți în silabe cuvântul găsit și-l va reprezenta grafic. La următoarea sarcină câte un copil va denumi imaginea de pe jetonul extras, va spune cu ce sunet începe, va da exemplu de alte cuvinte care să înceapă cu sunetul respectiv. Următoarea sarcină le solicită copiilor să arunce un cub, să denumească imaginea de pe fața cubului și să formuleze propoziții cu denumirea imaginii de pe fața cubului.La ultima sarcină copiii trebuie să găsească imagini care să înceapă cu sunetele C,B,L,A, din imaginile prezentate și să le așeze pe piramidă conform codului de culori.La sfârșitul fiecărei sarcini rezolvate corect, echipa va fi notată cu câte o floare pe tabla magnetică, iar la finalul jocului se vor număra și se va desemna echipa câștigătoare.
odacă un copil nu reușește să dea răspunsul corect, el poate fi ajutat de către un coechipier.

Elemente de joc: întrecerea, surpriza, jetoane, ecusoane (albine și ghiocei).

Sarcina didactică:

– descoperirea răspunsului ghicitorii și identificarea imaginii corespunzătoare;
– despărțirea cuvintelor în silabe, precizarea numărului de silabe;
– identificarea sunetului inițial al cuvintelor;
– formularea de propoziții care să conțină cuvintele descoperite și găsirea altor cuvinte care să înceapă cu același sunet;
– alegerea de imagini care denumesc cuvinte ce încep cu sunetele: C, B, L, A și așezarea lor pe piramidă.

Explicarea și demonstrarea jocului:
Câte un copil de la fiecare echipă va veni și va alege câte o floare, educatoarea va citi ghicitoarea din interiorul florii iar copilul va găsi răspunsul, alegând jetonul ce reprezintă răspunsul. Un alt copil din aceeași echipă va despărți cuvântul găsit în silabe și va preciza numărul acestora.
Dacă vreun copil nu știe răspunsul corect el poate fi ajutat de un coechipier.
Pentru fiecare răspuns corect, echipa va primi câte o floare pe tabla magnetică.

Varianta 1,, Florile colorate,,:
Un copil va alege o floare, va extrage din interiorul ei bilețelul cu ghicitoarea iar educatoarea o va citi. Copilul solicitat va trebui să găsească răspunsul corect. Un alt copil de la aceeași echipă va alege jetonul cu imaginea ce reprezintă răspunsul ghicitorii și-l va despărți în silabe.
Se va proceda la fel și cu cealaltă echipă.

Varianta 2,, Evantaiul,,: Un copil va alege o imagine, o va denumi, va spune cu ce sunet începe cuvântul, iar alt copil din aceeași echipă va da exemplu de alte cuvinte care să înceapă cu sunetul respectiv.

Varianta 3,, Cubul,,: Un copil va arunca un cub si va denumi imaginea de pe fața acestuia, iar alt copil va formula propoziții cu denumirea imaginii respective.

Complicarea jocului:
Educatoarea va pune pe tabla magnetică toate imaginile folosite în cadrul jocului, copiii având sarcina să găsească cuvinte a căror denumire să înceapă cu sunetele reprezentate de literele aflate pe piramidă, în ordinea culorilor.

Bocai Lucica

Bocai Lucica

Profesor învățământ preșcolar la Grădinița Nr.1 Voluntari, vechime în învățământ de 20 ani, gradul didactic I

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link