Curiozități. Știați că?

În ziua de 31 august este celebrată sărbătoarea Ziua Limbii române! Învăţată în familie şi în şcoală şi apoi iubită şi cultivată, sau ignorată, poluată ori uitată, limba e vie şi puternică pentru că exprimă, uneşte sau dezbină, defineşte identitatea, se moşteneşte şi se lasă moştenire de generații întregi. Vasile Alecsandri spunea despre limba română că este “tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul sacru lăsat de generaţiile trecute.” Iată câteva curiozități ale limbii noastre:

* Cel mai lung cuvânt care conţine o singură vocală este ”abracadabrantă” (14 litere) şi înseamnă cu totul neobişnuit, ciudat, bizar, încâlcit.

 * Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, iar în rest nu conţine decât consoane este ”înspre”.

* „C” este litera cu care încep cele mai multe cuvinte în limba română. Dictionarul Explicativ al limbii române cuprinde 19.750 definiții ale cuvintelor ce încep cu litera ”C”.

* Cel mai lung cuvânt în care fiecare literă se repetă exact de două ori: ”angionefrografie” (16 litere), termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal cu ajutorul unei substanțe de contrast.

* Singurul cuvânt din DEX care conține patru consoane la sfârșit: ”kitsch” (termen folosit pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust). 

* ”Abces” este singurul cuvânt care conține grupul de litere ABC.

* Cea mai mare diferență de litere între forma de plural și singular o are substantivul ”om” – ”oameni” (4 litere)

* Cel mai lung cuvânt, format din 11 litere, care conține doar consoane nazale (m și n): amenomanie, care înseamnă delir cu dispoziție veselă.   

* Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere și îl găsim în dicționarele medicale, nu și în DEX: „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, numită pe scurt „silicoză”, care apare în general la muncitorii din mine, în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu. Cel mai lung cuvânt din DEX este tot un termen medical: ”electroglotospectrografie” (25 de litere).

* Cea mai lungă denumire de localitate din România este Stațiunea Climaterică Sâmbăta (27 de litere), sat din județul Brașov. Cea mai lungă denumire de localitate din România formată dintr-un singur cuvânt: Constantinești (14 litere). Iar cea mai scurtă denumire de localitate din România: Ip (2 litere), o comună din județul Sălaj.

* Denumirea pe care o poartă fobia de cuvinte lungi: HIPPOPOTOMONSTROSESQUIPEDALIOFOBIA – 34 de litere.

* Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă formată din 8 cuvinte ce conțin doar vocale. Ex: „Oaia aia e a ei, eu o iau.”

* Limba română conține și câteva grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul: „Ele fac cafele.” „Ele ne seduc cu desenele.” „Era o tipă răpitoare.” „O ramă maro.” „Icre, pui, ciuperci.” „Ene purta patru pene.”

* Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera „C” și sunt în număr de 19.750, iar „Y” este litera cu care încep cele mai puține cuvinte și anume 14 cuvinte.

* Cuvinte care se încheie cu litere nespecifice limbii române: Cu „Q” – 0; Cu „W” – 4: PARAFLOW, LUDLOW, SHOW, SLOW; Cu „K” – 15: cel mai lung ECOFEEDBACK; Cu „Y” – 27: cel mai lung CHARDONNAY;

* În afara literelor „Q”, „W” și „Y”, care nu sunt specifice limbii române, cea mai rară consoană întâlnită în cuvintele limbii române este „X”, urmată de „J”.

* În DEX vom găsi doar câte un singur cuvânt care începe și se termină cu literele „h”, „î”, „j”, „x”: Ex: „hemistih”, „înzăvorî”, „jivraj”, „xerox”;

* Aproape 40% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din franceză și italiană, dar în schimb avem 3 cuvinte care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO: „dor”, „doină”, „colind”;

* Cuvintele „dor” și „doină” nu pot fi traduse cu exactitate în altă limbă.

* Limba română este una dintre cele 5 limbi în care se oficiază slujbe pe muntele Athos.

* Cuvântul „Dumnezeu” este una dintre cele mai lungi formule care se referă la persoana sacră supremă, având trei silabe. În majoritatea limbilor, expresia divinității este monosilabică.

* Într-o viață de 70 de ani un om rostește în jur de un miliard de cuvinte, deci putem spune că în medie repetăm de peste 666.000 de ori fiecare dintre cele 1500 de cuvinte uzuale din limba română.

Picture of Bănică Veronica

Bănică Veronica

Profesor de Limba și literatura română la Liceul cu Program Sportiv Brăila

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link