Efectul imonomodulator al extractului de salvie

      Salvia numită și Salvia officinalis, este o plantă erbacee care este cultivată ca plantă medicinală. Salvia este utilizată ca remediu natural pentru tratarea afecțiunilor intestinale, pentru tratarea hipertensiunii, a stomatitelor, bronșitelor etc.Salvia este folosită în medicina tradițională deoarece aceasta protejează corpul împotriva stresului oxidativ, a angiogenezei, a infecțiilor cu virusuri , bacterii și a inflamațiilor.
     Studiile recente au arătat că salvia poate fi folosită pentru dezvoltarea unor noi medicamente datorită activității sale terapeutice și farmacologice. În urma acestor studii s-a ajuns la concluzia că salvia pe lângă faptul că tratează boli minore, poate reprezenta o sursă importantă pentru furnizarea unor noi tratamente naturale pentru boli cum este demența, depresia, obezitatea, diabetul, lupusul și cancerul. Ceaiul de salvie este folosit ca tratament digestiv, pentru bronșită, astm dar și pentru tratarea inflamației cavitații bucale și gâtului.
      Uleiul esențial de salvie prezintă proprietăți carminative, antiseptice și astringente. Compoziția uleiul de salvie variază în funcție de factorii de mediu, climă dar și factorii genetici. În compoziția uleiului de salvie au fost identificate terpene și flavonoide însă acestea variază de la un gen de salvie la altul. Uleiurile esențiale prezintă proprietăți antimicrobiene și antioxidante.Dintre toate speciile de salvie, Salvia officinalis conține cea mai mare cantitate de uleiuri esențiale comparativ cu alte specii de salvie.
      În urma cercetarilor s-a demonstrat că Salvia officinalis conține urmatorii compuși chimici:1, 8- cineol, camfor, borneol, acetat de bornil, camfen, lanalol, alfa și beta tuionă, acid rozmarinic, acid salvianolic, acid carnasolic etc.
       Studiile au arătat că proprietățile esențiale ale uleiului de salvie se datorează camforului, 1,8-cineol, alfa tuionă,beta tuionă și borneolului. Salvia reprezintă de asemenea o sursă naturală de compuși fenolici și flavone. Majoritatea acizilor fenolici din speciile de salvie sunt derivați ai acidului cafeic, acesta având un rol important în biochimia plantelor din familia Lamiaceae. De asemenea acidul carnosic și rozmarinic se găsesc într-o concentrație crescută în uleiurile esențiale de salvie, acestea având o acțiune puternic antioxidantă .
      Un alt compus care se găsește în salvie este acidul ursolic, acesta prezintă puternice proprietăți anti-inflamatorii. Majoritatea speciilor de salvie sunt cunoscute datorită efectelor lor benefice în problemele de memorie, depresie, dar și în ischemia cerebrală. Salvia a fost folosită și în tratamentul unor boli mentale cum este Alzheimer. Enzima acetil colinesterază este responsabilă pentru degradarea și inactivarea acetilcolinei, un neurotransmițător implicat în transferul semnalului între sinapse. Acetil colinesterază este un inhibitor care acționează prin contracararea deficitului de acetilcolină și creșterea nivelului acesteia în creier. S-a demonstrat că uleiul de salvie inhibă 46% din activitatea acetil colinesterazei, la o concentrație de 0,5 mg/ml.
     Salvia a fost folosită în tratamentul tradițional contra diabetului, efectele sale benefice au fost demonstrate în studiile pe animale, unde salvia a dus la scăderea glicemiei. Speciile de salvie pot reprezenta o alternativă de tratament eficientă și sigură pentru tratarea unor afecțiuni minore dar și pentru boli mai grave și mai complicate cum este Alzhaimer, diabetul și cancerul.

Bibliografie:
1. Mohsen Hamidpour, Rafie Hamidpour.Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer.

Picture of Ghergu Mihaela Raluca

Ghergu Mihaela Raluca

Profesor la Școala Postliceală Sanitară Slatina;

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link