15 Curiozități despre cartof

ȘTIAȚI CĂ?

1. Există aproximativ 5.000 de soiuri de cartof.

2. Cel mai mare cartof din lume a cântărit aproximativ 8,2 kilograme, conform Guinness Book. Acesta ajungea pentru aproximativ 73 de porții de cartofi prăjiți la McDonalds.

3. Dacă un cartof este expus la lumină în timp ce crește, acesta va deveni verde și va deveni otrăvitor.

4. Cartoful este considerat a patra cea mai importantă legumă după porumb, grâu și orez.

5. Cartofii sunt utilizați pentru a prepara băuturi alcoolice, cum ar fi vodka.

6. Cartofii sunt de mai multe tipuri, fie că sunt de dimensiuni mici sau alungiți: dulci, roșii, albi, închisi la culoare, movi.

7.China este cel mai mare producător de cartofi din lume.

8. Cartofii conțin 80% apa.

9. În 1995, plantele de cartofi au fost duse în spațiu cu naveta spațială Columbia. Atunci a fost prima dată cand o mancare a fost cultivată vreodată în spațiu.

10. Contrar a ceea ce cred cei mai mulți, cartoful este una dintre legumele cu cele mai multe substanțe nutritive. De exemplu, un cartof de mărime medie conține 45% din doza zilnică recomandată de vitamina C, este bogat în vitamina B6, fibre și multe alte minerale și vitamine.

11. De fapt, cartofii reprezintă cea mai bună și ieftină sursă de potasiu – un cartof are mai mult potasiu decât o banană, o roșie, o porție de broccoli sau o portocală.

12. În medie, fiecare om de pe planetă consumă în jur de 33 de kilograme de cartofi pe an. Excepție fac australienii, care în medie consumă 60 de kilograme pe an / cap de locuitor.

13. Cartoful este o legumă atât de bună încât oamenii ar putea supraviețui exclusiv cu o dietă bazată pe piure de cartofi cu lapte sau unt – pentru că singurele vitamine care-i lipsesc cartofului sunt A si D, conținute în lactate.

14. Cartofii prăjiţi au fost descoperiţi dintr-o greşeală, atunci când bucătarul şef al regelui Ludovic-Filip al Franţei a încercat să reîncălzească mâncarea deja pregătită pentru rege, care întârziase la masă.

15. Incaşii foloseau banalul cartof nu doar ca aliment, dar şi că medicament pentru: vindecarea oaselor rupte, prevenţia reumatismului, a indigestiei, tratarea afecţiunilor pielii, a degerăturilor şi a arsurilor solare, calmarea durerilor de gât etc.

Picture of Talnar Adriana

Talnar Adriana

Profesor învățământ primar la Liceul Tehnologic "Sf. Antim Ivireanu";

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link