Gânduri despre rezilienţă

     Rezilienţa se referă la procesul de devenire, pe care copiii îl înțeleg odată ce își dezvoltă o credință fermă despre locul lor în lume.
Cu toţii am constatat la un moment dat că viaţa poate fi incredibilă şi neaşteptată deoarece există aşa de multe lucruri cu care poţi să te simţi bine, dar uneori, ne întrebăm de ce, atunci când vine vorba despre fericirea personală, mulţi oameni spun că o duc rău, poate şi din cauza unor schimări neaşteptate ce pot să apară de la o zi la alta.
În ziua de azi, foarte mulţi tineri, mai ales adolescenţi, au trecut prin faze nepăcute, stresându-se. Nu doar ei, dar şi adulţii au rămas blocaţi în a trăi în anxietate, frică, tristeţe şi furie.
     Personal, consider că fiecare dintre noi trece printr-o călătorie incredibilă prin viaţă, iar, pe alocuri, sunt provăcări pe care trebuie să le înfruntăm: unii oameni le numesc probleme, dar dacă te gândeşti că fiecare problemă este o provocare, atunci poţi să îi desluşeşti rezolvarea, şi eventual să evoluezi, găsindu-ţi puterea personală.
Haideţi să privim cu atenţie această călătorie şi să găsim de ce, pentru unii oameni, viaţă e aşa de grea, de dificilă.
Unul din cele mai bune beneficii în a deveni adolescent este libertatea. Acum TU poţi lua decizii pentru tine şi poţi deveni un om independent. Dar şi acest lucru este cu dus-întors: totodată cu libertatea vin şi responsabilităţile faţă de familie, prieteni, evenimente, proiecte de şcoală, slujbă etc.
    Să creşti înseamnă să îţi îndeplineşti responsabilităţile iar cu cât avem mai multe, cu atât avem mai mult de cărat dacă privim responsabilităţile ca pietrele într-un rucsac.

Foto credit: Constantin Raluca, Clasa a VIII-a D, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești;

      De exemplu, când obţi permisul de conducere iar părinţii îţi dau cheile de la maşină, acum ai multă libertate, dat, de asemenea, ai responsabilitatea de a conduce cu grijă şi de a întreţine maşina.
Noi toţi cărăm ghiozdane pline cu pietre, şi, din prima fază, ne descurcăm destul de bine cu cantitatea pe care o putem duce, dar uneori, prea multe pietre se adună, precum o ceartă cu un prieten sau cu un membru al familiei, un proiect la şcoală etc.
     Specialiştii numesc acest fenomen STRES. Stresul este grămada de pietre din ruscacele noastre. Majoritatea adulţilor pot duce multe responsabilităţi uşor şi încă pot să se descurce cu stresul în plus, dar pentru unii oameni, lucrurile devin mult mai dificile. Şi adulţii şi adolescenţii duc aceste ghiozdane cu responsabilităţi în spate şi toţi ne formăm „strategii” cu care ne facem vieţile mai uşoare. Cu cât suntem mai solicitaţi, cu atât vom apela la aceste strategii. Strategiile pe care le alegem sunt sănătoase şi pozitive sau nesănătoase şi negative. Strategiile pozitive te conduc spre un viitor mai bun, pe când cele negative te îndepărtează de viitorul tău mai bun.
Aşadar, până vedem aceste strategii, marea întrebare pe care trebuie să ţi-o adresezi este „Vrei ca viaţa ta să ţi se îmbunătăţească?”.
Strategiile pozitive te ajută să te simţi mai puternic mental şi fizic, emoţional şi spiritual. Ele ne ajută să ne descurcăm cu greutăţile noastre şi câteodată să le împuţinăm. Când le foloseşti viaţa devine mai uşoară.
      Strategiile negative fac un lucru total opus: ele îţi înmulţesc greutăţile. Printre primele momente, ţi se pare normal, dar pe termen lung, îţi vor îngreuna viaţa, făcând ruscacul mult mai greu şi voluminos.
    Un adolescent simte mai mult stres ştiind că totul depinde de el. Un copil este protejat de către părinţi de marile provocări pe care viaţa ţi le-ar putea oferi: părinţii ţi-au cărat ghiozdanul, astfel dându-le responsabilităţile corespunzătoare vârstelor lor.

Foto credit: Constantin Raluca, Clasa a VIII-a D, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești;

      La vârsta adolescenţei este timpul să îţi cari singur rucsacul. Pentru prima oară trebuie să îţi gestionezi timpul petrecut cu prietenii, familia, şcoala, munca. Ai putea să te simţi stresat sau supra-încărcat, dar ţine minte că este doar un episod prin care treci iar în curând o să se mai domolească acest ritm.
Mereu vor fi provocări în viaţă iar un adult, cu cât este mai liber, cu atât are mai multe responsabilităţi de cărat în călătoria sa.
Acest lucru nu înseamnă că viaţa e neplăcută. Din contră, când înveţi cum să gestionezi aceste evenimente (precum cel prin care întreaga lume în acestă primăvară), capeţi rezistenţă şi viaţa devine mai frumoasă.
     Câteva strategii pozitive ar fi să ceri ajutor, să exersezi, să te culci la timp, să petreci timp de calitate cu familia ta sau să mănânci sănătos.
Printre strategiile negative se pot regăsi consulul de alcool sau droguri, statul degeaba în faţa televizorului, lipsa învăţării, a învinovăţii pe altcineva etc.
Cum te poate împiedica strategiile negative să reuşeşti în viaţă?
După cum spune un proverb străvechi „Asta, de asemenea, o să treacă” aşa ar trebui să vizualizăm cursul vieţii, aşa că bucuraţi-vă de orice moment, pentru că, în curând o să treacă, după cum spune şi sintagma „Totul va fi bine” care este mai actuală decât oricând.
Lucrul care te necăjeşte acum o să trecă, dar efectele negative de la strategiile negative o să stea pentru mai mult timp.
    De exemplu, dacă consumul de „street-food” este strategia ta, evenimentul prin care trece o să dispară, dar acele kilograme in plus şi problemele de sănătate pe care le-ai acumulat doar o să se adauge stresului pentru o perioadă îndelungată de timp şi o să îţi dăuneze mai mult decât întâmplarea concretă.
    Dacă iţi verşi frustrările pe platformele „social-media” o să realizezi că încă după mult timp după ce greutatea a trecut o să ai de-a face cu persoanele care nu au îndrăgit mesajele tale furioase relatate anterior.
    Dacă încerci să scapi de atresul acumulat prin a te certa cu oamenii din jurul tău, atunci o să devi şi mai frustrat când o să vez că nu mai ai prieteni.
    Dacă vizionatul îndelungat al ecranului televizorului, te va face să te deconectezi de la problemele vieţii, atunci pierzi aerul curat şi te izolezi de toţi ceilalţi.
    Dacă te apuci de fumat sau de băut eşti forţat să te descurci cu responsabilităţile pe care le-ai neglijat când erai în lumea ta.

Foto credit: Constantin Raluca, Clasa a VIII-a D, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești;

    Dar haideţi să privim partea plină a paharului: nu cred că voi o să vă folositi de aceste idei într-un procent de 100%, dar sper să folosiţi strategiile pozitive mai des decât cele negative.
Sunt sigură că mulţi dintre voi aţi văzut adulţi care s-au ascuns de problemele vieţii şi acum au de dus mai mult decât şi-au imaginat. Cu siguranţă, nu doriţi să ajungeţi ca ei.
Este important să folosim aceste strategii pozitive, căci ele vor deveni obişnuinţe.
Chiar dacă, acum, adolescenţilor li se pare că micile vicii pe care le au nu sunt aşa de rele, este recomandabil pentru ei să ia în calcul şi consecinţele căci îi va afecta în viitor.
Când realizezi cât de puternic eşti ţi se deschid posibilităţi care te conduc spre visurile tale.
     Noi, consilierii şcolari, suntem profesorii care îi pot învăţa pe copii despre rezilienţa ce ar putea schimba traiectoria vieții elevilor săi lor. Nu este ușor să facem acest lucru dar este crucial. Învăţarea acesteia este dincolo de memorare, calcul și alte metode tradiționale de învățare deoarece necesită interacțiune și implicare.
    Toată lumea va întâmpina adversitate în viață la un moment sau altul. Să putem face față situației într-un mod competent, și să depăşim obstacolele apărute, depinde de rezilienţă.

Constantin Roxana Florentina

Constantin Roxana Florentina

Consilier școlar la C.J.R.A.E. Argeș / Punct de lucru: Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești, cu o experiență de peste 20 de ani

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link