Curiozități despre apă

Ce știi despre apă?
La Știinte ale naturii ai învățat despre Circuitul apei în natură ,medicii recomandă să consumăm minim 2l de apă pe zi, la biologie ai învățat că organismul uman conține 72% ,la fizică ați auzit de normalitatea anormală a apei, iar la chimie ați aflat formula ei – H2O. Este timpul să dezvoltăm acele proprietăți care o disting și o poziționează ca cea mai importantă și specială substanță lichidă dintre toate –Anomaliile apei .
Atât de obișnuită ,banală ,ar spune unii,apa este și va fi un lichid uluitor pentru care unele legi nu există, ea nu se compară cu restul substanțelor. Apa prezintă 72 de anomalii ,greșli pe care Fizică și Chimia le face parcă intentionat cu blânda substanță.
In continuare voi dezvolta cateva din anomaliile apei care susțin viața.
Apei i-a fost data puterea de a deveni seva vietii pe pamant.” – Leonardo Da Vinci

1. Apa si viața subacvatică. Când sunt încălzite, toate substanțele se dilată, iar la răcire se contractă. Este un adevar recunoscut. Si apa se contractă mereu când scade temperatura, dar la +4 C se atinge limita. De acum înainte apa incepe să se dilate din nou, cu toate ca temperatura scade. De aceea apa are densitatea cea mai mare la +4C. Ca urmare, iarna, racindu-se pâna la +4 C, ea coboară, aici se păstreaza in decursul intregului sezon rece în bazinele cu apă dulce.

2 . Apă în cer și pe Pământ. Conform structurii ei chimice , apa se topește si fierbe la temperaturi cu mult mai joase decât suratele ei din aceeiași clasă, care pe Pământ nu există. Dacă n-ar fi această anomalie pe Pământ nu am avea apa lichidă ,solidă si nici vapori în cer.

3. Apa purtatoarea vieții. O altă anomalie se referă la faptul ca apa este cel mai bun solvent din lume. Ea ramânând inertă la dizolvarea multor substanțe, fără sa se modifice sub acțiunea substantelor pe care le dizolvă. Toate soluțiile din organismele vii sunt preparate pe baza de apă. Ele se modifica prea puțin în soluție, iar însuși solventul – apa – poate fi utilizat in repetate rânduri.

4. Râul si căldura latenta de vaporizarea a apei. Apa are căldura latenta de vaporizare si căldura latenta de topire foarte mari. Pentru a evapora apa dintr-un ceainic va fi necesitate de 5,5 ori mai multa căldură dacât pentru a o fierbe. Daca nu ar exista aceasta proprietate, multe lacuri si râuri ar seca repede si viața din ele ar pieri.
Inghetând, apa cedează de asemenea multă căldură. Astfel este eficient , în nopțile geroase ale iernii să așeazăm în sere ,vase cu apa: înghetând, apa degajă caldura, încalzind astfel, aerul.

5. Gheața un cojoc pentru animalele marine din Antartica. Înghețând, apa se dilata cu 9% față de volumul inițial. De aceea gheața este mai ușoară decat apa și se ridica la suprafata; Gheața care acoperă mările din apropierea polului nord sau polului sud iarna, este un bun izolator termic, căci conductibilitatea termică a gheții, ca si a apei este foarte mica. Sub un asemenea „cojoc” chiar si iarna in Antarctica animalele marine nu sufera prea mult de frig..

6. Apa are un rol important in reglarea temperaturii. Căldura specifica mai mare decât cea a majorității altor metale. La apă, aceasta este de zece ori mai mare decât la fier. Apa se încalzește de cinci ori mai incet decât nisipul, dar și procesul de răcire este lent. Datorita capacitatii exceptionale a apei de a absorbi căldura, vietățile marine nu sunt niciodata amenințate nici de o puternică supraincalzire, nici de o răcire excesivă.

7. Apa are o tensiune superficială anormal de mare. Multe insecte profită de această particularitate pentru a putea merge pe apă. Acest lucru se datorează faptului că greutatea sa nu exercită suficientă forță pentru a sparge tensiunea superficială a apei, ale cărei molecule, în loc să se extindă, se contractă, împiedicând creșterea zonei sau a suprafeței. Tot forțele de coeziune ridică apa in sus in tuburile capilare și fisuri fine. Pe acest principiu se bazeaza hranirea plantelor și circulatia săngelui prin capilarele noastre.
     Cu toate anomaliile ei,apa este cea mai iubita substanță, este începutul începuturilor, totul din apă provine și totul în apă se transformă.

Picture of Popa Nicoleta

Popa Nicoleta

Profesor de Chimie-Fizică în cadrul Școlii Gimnaziale ,,Gheorghe Corneliu" Domnești, Ilfov;

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link