Vom începe sau nu școala de la 1 Septembrie?

Această întrebare este pe buzele tuturor, fie că vorbim despre cadre didactice sau părinți și elevi. Și dacă începem, în ce condiții o vom face?

Institutul Național pentru Sănătate Publică a elaborat o serie de reguli privind redeschiderea școlilor, care se presupune că va avea loc în toamna a.c.

Documentul oficial cu regulile și recomandările INSP-ului a fost publicat de către Ministerul Sănătății și trimis către instituțiile școlare de către DSP-urile județene încă din 29 mai.

Actul cuprinde măsurile de protecție care trebuie aplicate “pentru reluarea activităților în unitățile pentru educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, clasele 0-XIII, în contextul epidemiologic al COVID 19”.

Orele de curs și școală online

O primă recomandare/regulă ar fi efective la clase de maximum 10-15 elevi, care să stea 4 ore pe zi la școală, orele de curs să aibă 30 de minute, iar restul clasei, prin rotație, va face școală online.

Pe parcursul orelor de curs, elevii trebuie să păstreze distanța de 4 mp. Sunt locuri unde “este posibilă creșterea numărului de elevi în funcție de condițiile locale, dar trebuie îndeplinită condiția unui singur copil în bancă”, susțin cei care au redactat documentul.

Numărul maxim de elevi pe clasă trebuie să nu depășească jumătate din efectiv, iar ceilalți elevi din clasă vor face activități online, scrie în noul regulament. Specialiștii INSP recomandă “participare alternativă a elevilor, prin rotație, la orele de clasă online a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev)”.

Ore în curtea școlii

Sunt interzise orele desfăşurate în curtea şcolii, experimentele de la disciplinele de ştiinţe.

Se recomandă cel puțin una dintre cele 4 ore să se deruleze în fiecare zi în spații deschise (cum ar fi curtea școlii).

Experimentele de la disciplinele de științe

Institutul Național de Sănătate Publică specifică că “experimentele la orele de chimie/fizică/biologie care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi nu trebuie organizate”.

Durata orelor de curs

Durata orelor de curs va fi de maximum 30 de minute, iar pauzele de maximum 20 de minute, astfel încât toți elevii timp să se spele câte 20 de secunde pe mâini.Important este de menționat că, școlarii nu vor sta mai mult de 4 ore la școală.

Culoarele de acces și măștile de protecție

Holurile școlilor marcate în această perioadă pentru revenirea la pregătire a elevilor pentru examenele naționale și susținerea acestora vor rămâne așa cum sunt și din toamnă. Vor rămâne în vigoare toate măsurile luate în prezent, mai puțin purtarea măștilor în interiorul școlii pentru pentru elevi, la cursuri, aceasta nemaifiind obligatorie, decât în pauze, cum precizează Institutului Național de Sănătate Publică.

Profesorii vor purta măști obligatoriu , iar elevilor li se recomandă purtarea acestora doar în pauze.

Activitățile sportive 

Sunt amânate și anulate toate manifestările sportive, culturale, pe timpul pandemiei cu scopul evitării aglomerării pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii;

Deplasărilor cadrelor didactice, elevilor și a personalului unității în incinta acesteia să fie cât mai reduse.

Organizarea programului școlar

Se mai precizează în actualul document că instituțiile de învățământ vor trebui să se organizeze înainte de redeschiderea lori. Vor fi organizate programul și activitățile școală (intrare în sălile de curs, ieșirea de la ore, deplasarea pe culoare), astfel încât elevii unei clase nu se întâlnească cu elevii din alte clase sau cu cei de pe același etaj.

Venirea și plecarea de la școală

Venirea și plecarea de la școală ar trebui organizate astfel încât să se evite aglomerarea copiilor și a părinților la intrarea în instituțiile de învățământ.

 Reguli de organizare a deplasărilor în interiorul/exteriorul școlii

  • Decalarea orelor de intrare astfel încât intrările și ieșirile din unitate vor fi aranjate la intervale regulate de timp pentru a se evita aglomerările;
  •  Începerea cursurilor să se facă la ore diferite pe clase pentru a evita aglomerația elevilor la triajul epidemiologic și la intrarea în școală (de ex. decalaj de 15-20 de minute);
  • Ieșirea în pauze se va face la ore diferite pentru a evita aglomerarea la grupurile sanitare.

Viitorul program școlar va fi adus la cunoștința școlarilor și explicarea clară a acestuia.

Spațiile în interiorul sălilor de curs

Compoziția grupurilor claselor va fi aceeași, iar elevul nu va putea schimba clasa sau grupul. Contactul între grupuri va fi limitat.

Nu vor fi permise organizarea de cluburi școlare sau alte activități care presupun participarea simultana a unui număr mai mare de 3 elevi.

Locurile din sala de curs trebuie să fie fixe, elevii nu își vor mai putea schimba locurile între ei pe toată perioada cursurilor.

Școlarul va ocupa loc în bancă la o distanță de cel puțin 1,5 m față de ceilalți. Măsurarea se va face cu metrul între centrele scaunelor elevilor, iar numărul maxim de elevi dintr-o clasă să nu depășească jumătate din efectiv.

Distanța dintre scaune și banca trebuie să fie cât se poate de mare, de preferat o bancă goală între elevi.

Experimentele la orele de chimie/fizică/biologie

Experimentele pot fi prezentate pe înregistrări video, fiind interzise desfășurarea acestora pe motivul apropierii dintre elevi și a aglomerării spațiului. În timpul pauzelor

Elevii de clase primare vor fi supravegheați pe toată durata pauzelor;

Activitățile vor fi organizate pe cât posibil în curtea școlii, cu o distanță de cel puțin  1,5 m între elevi. Copiii se pot juca în pauză împreună, într-un grup limitat de 3 elevi, doar din aceeași clasă, nu au voie să se îmbrățișeze, să se atingă, să stea foarte aproape.

Școlarilor le este interzis să consume la comun mâncarea sau băuturile sau să schimbe între ei obiectele de uz personal.

Părinţii şi profesorii, împreună pentru elevi

Părinții și profesorii trebuie să-i ajute pe copii să depășească cât mai ușor posibilele reacții de iritație, nervozitate, agitație, tristețe,stări fizice rele, explicându-le că reacțiile organismului lor sunt absolut firești în raport cu această situație ieșită din comun.

Elevilor trebuie să li se explice că nu trebuie sub nicio formă să-i marginalizeze pe cei care au avut boala, după reîntoarcerea lor în colectivitate. Cu toții trebuie să înțeleagă faptul că virusul îi poate afecta pe oricare dintre ei, indiferent de zona în care locuiesc, de etnie, de vârstă, de gen sau de situația materială a părinților.

Accesul părinților în școală

Părinții nu vor însoți copiii în interiorul școlii și nu au acces în curtea și clădirea școlii.

Legătura cu părinții se va realiza telefonic sau prin mijloace electronice în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire și a întreprinderii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.

Sursă articol: Institutul Național de Sănătate Publică

Sursă imagine: Photo by Abigail Grull on Unsplash

Recomandările-INSP-privind-redeschiderea-școlilor.pdf ()

  • Articole autor
AcademiaABC Administrator

Echipa Academiei ABC se străduie să vă ofere cele mai bune și interesante materiale didactice sub formă de teste online, rebusuri online, fișe de lucru pentru grădiniță și clasele primare și multe altele.

urmărește-mă pe
Scroll to Top
Copy link