Curiozități despre Sistemul solar

Sistemul solar

Sistemul nostru solar este compus din Soarele și toate obiectele care orbitează în jurul lui datorită gravitației sale. Aici sunt incluse planetele, cometele, asteroizii, meteoriții și sateliții planetelor.

Acesta s-a format în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani

Planetele sistemului solar

Există opt planete în Sistemul solar. Cele patru planete interioare sunt Mercur, Venus, Pământ și Marte, în timp ce cele patru planete exterioare sunt Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

Planetele interioare

Planetele interioare (cunoscute și sub numele de planete terestre), Mercur, Venus, Pământ și Marte sunt mai mici și sunt compuse în mare parte din rocă și metal.

Știați că pe Marte există cel mai mare vulcan din întregul sistem solar, denumit și Olympus Mons. Are o înălțime de 25 km, iar zona din jurul craterului se întinde pe o suprafață de 602 km, comparabilă cu cea a Arizonei?

Tot pe Marte se află cel mai mare canion din sistemul solar, numit Valles Mariners. Se întinde pe o suprafață de 4000 km și este de 10 ori mai lung decât cel mare canion de pe Terra, cel din Arizona.

Știați că Venus este planeta cu cele mai violente și puternice vânturi? Cercetătorii au descoperit că acestea au o viteză de 50 ori mai mare decât însăși rotația planetei.

Știați că planeta Mercur se micșorează datorită intensei activități tectonice de pe aceasta.

Planetele exterioare

Planetele exterioare (cunoscute și sub numele de giganți de gaz) Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. sunt mult mai mari și sunt compuse din hidrogen, heliu și alte gaze.

Io, satelitul natural al lui Jupiter are mii de vulcani activi și este considerată luna cea mai activă din întregul sistem solar.

Unul dintre sateliții lui Jupiter, Europa, este puțin mai mică decât Luna. Spre deosebire de satelitul Io, a cărui suprafață este acoperită de vulcani și lavă, suprafața Europei este complet înghețată.

Știați că Marele Punct Roșu de pe Jupiter, centrul unor furtuni spectaculoase și incredibil de violente se micșorează? Din ultimele măsurători acesta avea 16.500 km, jumătate din măsurătoarea făcută cu mulți ani în urmă.

Plantele pitice

Din anul 2008, Pluto, Ceres, Eris, Makemake și Haumea au fost catalogate ca fiind planete pitice.

 Pluto se află la marginea Sistemului solar, unde au fost descoperiți munți de gheață înalți de peste 3300 m, indicând faptul că Pluto a fost activă din punct de vedere geologic timp de 100 milioane de ani. De asemenea, este misterios cum această planetă pitică prezintă atmosferă. Cercetătorii au descoperit 20 de straturi de atmosferă foarte reci și compacte.

Centura de asteroizi

Între orbitele lui Marte și Jupiter există o centură de asteroizi în care se află un număr mare de asteroizi cu formă neregulată, dintre cei mari enumerăm, Cerres, Vesta, Pallas și Hygiea.

Diametrele acestor asteroizi, Vesta, Pallas și Hygiea sunt de peste 400km, iar diametrul lui Ceres este și mai mare, 950 km.

Omenirea și Universul

Timp de mii de ani, oamenii nu aveau cunoștință de Sistemul solar și credeau că Pământul se afla în centrul Universului.

Primul obiect artificial trimis în spațiu a fost satelitul sovietic Sputnik 1, lansat în 1957, care a orbitat cu succes Pământul până la 4 ianuarie anul următor.

În anul 1977 a fost lansată Voyager, o sondă spațială care a parcurs tot sistemul solar și a transmis date despre fiecare planetă în parte. În prezent, Voyager a ieșit din Sistemul solar și încă transmite date din afara acestuia.

Discurile de aur sunt două înregistrări fonografice care au fost incluse la ambele nave Voyager lansate în 1977.

Înregistrările discului conțin sunete și imagini selectate special pentru a înfățișa diversitatea vieții și culturii de pe Pământ și sunt destinate oricărei forme inteligente de viață extraterestră care le poate găsi.

Pe discurile de aur găsim chiar și muzică a unor mari compozitori cum ar fi Bach, Mozart, Beethoven.

Astronomi renumiți

Astronomi precum Nicolaus Copernicus, Galileo Galilei, Johannes Kepler și Isaac Newton au contribuit la dezvoltarea unui sistem care să explice mișcarea planetelor în jurul Soarelui în centrul sistemului solar.

Planeta Pământ

Rotația Terrei scade gradual, cu aproximativ 17 milisecunde în 100 de ani.

Cândva, se credea despre Terra că este în centrul Universului datorită mișcării în jurul Soarelui. Astronomii de la vremea respectivă credeau că se realizează de fapt invers, și anume că Soarele se învârte în jurul Pământului.

Copernicus a fost cel care a demonstrat că Soarele se află de fapt în centrul Universului care de fapt era sistemul Solar, că Pământ se învârte în jurul Soarelui și nu invers.

Pământul are un puternic câmp electromagnetic datorită miezului planetei format din nichel și fier. Câmpul electromagnetic apără planeta de efectele vânturilor solare.

Luna este singurul satelit natural al Pământului, al șaselea ca mărime din sistemul solar.

De asemenea și Pământul este singura planetă care nu este numită după un zeu.

Soarele

Soarele conține 99,86 la sută din masa cunoscută a sistemului solar, Hidrogen 70% și Heliu 28%. Jupiter și Saturn constituind cea mai mare parte a restului, iar micile planete interioare care includ Mercur, Venus, Pământ și Marte constituie un procent foarte mic din masa sistemului solar.

Soarele este de 109 ori mai lat și de 330.000 ori mai masiv decât Terra.

Suprafața Soarelui este de 11.990 mai mare decât suprafața Terrei.

În interiorul Soarelui pot încăpea 1.000.000 de Terra.

Forma Soarelui este de sferă aproape perfectă.

Soarele se rotește de la vest la est în loc de est la vest ca Pământul.

Aurora polară(Aurora Boreală și Aurora Australă) este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn.

Aurora Boreală și Aurora Australă sunt cauzate de interacțiunea vânturilor solare cu atmosfera Pământului.

Când își va consuma întreaga energie, Soarele se va transforma într-o supernova care va exploda și va consuma întregul Pământ, lăsând în urma lui o gaură neagră.

Nu te panica! Asta se va întâmpla peste cinci sute de milioane de ani.

Ce știi despre sistemul solar?

Scroll to Top
Copy link