Curiozități despre animalele marine

Despre animalele marine

După cum deja se știe, planeta noastră este acoperită în procent de 70 % de apă, dar doar 5 % din oceanele planetei  au fost explorate până acum și au fost descoperite și catalogate în jur de 230.000 de specii de animale de apă.

Viața marină, sau viața de mare este reprezentată de către plantele, animalele și alte organisme care trăiesc în apa sărată a măriilor sau oceanelor.

Delfinii

Știați că delfinii sunt atât de inteligenți încât ei dorm cu un ochi deschis și jumătate din creierul lor treaz pentru a veghea prădătorii?

Delfinii, unele dintre cele mai frumoase, inteligente și prietenoase animale de apă, sunt singurele mamifere care se nasc cu, coadă înainte.

Delfinul este singurul mamifer care se naște cu coadă înainte.

Delfinii, ca și specie au un ritual aparte și anume se ocupă și îngrijesc membrii bătrâni sau răniți într-un grup, iar cei tineri locuiesc împreună cu mamele lor până la vârsta de 3 ani.

Delfinii pot învață să se recunoască singuri în oglindă.

Rechinul

Știați că unul dintre cei mai buni înotători este rechinul, el atingând viteze de până la 70 km/oră?

Rechinul poate supraviețui cel puțin 6 săptămâni fără să se hrănească.

Rechinii au mirosul foarte bine dezvoltat și sunt capabili să detecteze un strop de sânge într-un milion de stropi de apă.

Rechinii pot atinge vârstă de 100 de ani.

Rechinii își schimbă dinții cam o dată la 8 ani.

Majoritatea rechinilor au câte 5 rânduri de dinți și pot avea chiar și 3000 de dinți în total.

Dacă un rechin își pierde un dinte, în maxim 24 de ore acestuia îi crește altul.

Un rechin își pierde cam 30.000 de dinți pe durata vieții sale.

Marele rechin alb este una dintre cele mai cunoscute specii ale animalelor marine și printre cei mai mari prădători din oceane.

Rechinii din Africa de Sud sunt faimoși pentru uluitoarele salturi pe care le fac în apă.

Rechinii masculi ating maturitatea când împlinesc 10 ani, în timp ce femelele se maturizează după împlinirea vârstei de 15 ani.

Femelele dau naștere la 2-10 rechini după un an de gestație.

După nașterea puilor de rechini, aceștia se îngrijesc singuri.

Peștii

Știați că peștii au apărut pe Terra cu mult timp înaintea dinozaurilor?

Peștii trăiesc pe Pământ de mai bine de 450 de milioane de ani.

 În Statele Unite ale Americii, peștii se numără printre cele mai populare animale de companie.

Știați că o mare parte dintre pești chiar beau apă, cum ar fi peștii de apă sărată?

Peștii  sunt viețuitoare care nu au pleoape, această caracteristică mai este întâlnită și la insectele. 

S-a dovedit științific că numărul de specii de pești  este mai mare decât numărul de specii de mamifere, amfibieni, reptile și păsări la un loc.

Aproape peste 40% din numărul total de specii de pești trăiesc în apa dulce a râurilor, lacurilor, bălților etc. 

Știați că cel mai mare peste din lume este Rechinul-balenă (Rhincodon typus) ?
Acest pește poate ajunge la  o lungime de peste 15 metri și poate avea o greutate care să depășească 20 de tone.

Un lucru uluitor despre pești este că dorm cu ochii deschiși.

Știați că, dacă este pus într-o  încăpere întunecată, carasul auriu va deveni alb.

Știați că peștii cartilaginoși nu au nici un fel de os, ci doar cartilaje?
Peștele cu cei mai mulți dinți, 9280, este peștele pisica.

Balenele

Știați că balenă albastră are 30 de metri lungime și cântărește peste 140 de tone?

Dacă am face o comparație, am constata că o balenă albastră cântărește cam cât 10 elefanți la un loc.

Deși este un animal foarte mare, balenă se hrănește cu cea mai mică ființă vie din mare: planctonul.

Balena albastră reprezintă mamiferul care produce cele mai puternice sunete, sunet care poate fi receptat prin apă la o distanță de până la 850 de kilometri.
Lungimea unui elefant este egală cu lungimea limbii unei balene albastre.

Fiind un mamifer care naște pui pe care îi hrănește cu lapte, acesta are un procent de grăsime de 50%, fiind de 10 ori mai gras decât laptele uman, lucru care ajută puii să crească până la 3,5 kg zilnic.

Balenele albastre reprezintă  animalele cu cel mai scăzut puls de pe planetă, de circa 9 bătăi pe minut.

Calul de mare

Știați că denumirea acestui animal provine de la capul acestuia care seamănă cu cel al unui cal?

Gura calului de mare este foarte mică și se mișcă foarte încet.

Au un apetit foarte mare.Căluții de mare mănâncă aproape non-stop. Un singur exemplar poate consuma până la 3000 creveți pe zi.

Masculul este cel care naște și are grijă de pui.  După naștere, la o perioada de mai mult sau mai puțin de 5-10 zile, puii învață cum să-și prindă mâncarea singuri.

Stelele de mare

Știați că stelele-de-mare reușesc să prindă cu stomacul, că într-o plasă, chiar pești ?

Stelele de mare sunt liniștite, fără dinți și de abia se târăsc.

Stelele de mare sunt singurele animale marine care nu au creier.

Din cauza procentului mare de sare din Marea Neagră, acestea nu trăiesc aici?

Sunt cunoscute în jur de  2000 de specii de stele de mare, răspândite în toată lumea atât în apele tropicale cât și în cele polare, dar mai des în cele adânci de peste 6000 m.

Modul de deplasare al stelei de mareeste cu totul aparte.

Picioarele stelei-de-mare sunt minuscule, subțiri, goale pe dinăuntru și elastice, aflate pe partea inferioară a razelor.

Apă produce extensia piciorușelor, acestea se întind înainte și se lipesc ca niște ventuze de pietre. Apoi apă trece, prin pompare, în alte piciorușe, iar acestea se târăsc mai departe.

Ce știi despre animalele marine?

Scroll to Top
Copy link