În familie ne dezvoltăm, stăm acasă și ne protejăm! – Programul Școala ALTFEL, de acasă!

Dragi elevi, dragi părinți, Într-o lume a prezentului în schimbare accelerată, traversată de momente de impredictibilitate, care impun măsuri cu caracter excepțional pentru limitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus, este imperios necesar să rămânem în siguranță, acasă, alături de familie.

Dincolo de gravitatea contextului, care presupune „distanțare socială” și care afectează, implicit, relațiile interpersonale, în această perioadă putem petrece momente de calitate cu copiii noștri, ce reprezintă totodată modalități de comunicare și înțelegere mai profundă a comportamentelor și nevoilor acestora, de conectare intrafamilială.

Cu siguranță, în acest nou context pot exista și oportunități de dezvoltare a unor competențe și abilități, începând cu cele cognitive și reglatorii (ce ţin de rezolvarea de probleme, reglarea emoţională sau cultivarea unor interese, de dezvoltare a unor calități ale voinței, a curiozității și a căutărilor creative), până la cele ce ţin de motricitate și autonomie personală, oferindu-le copiilor și tinerilor experiențe utile și instructive diverse, practice, în contextul învățării intergeneraționale în familie. Intervalul 30 martie – 3 aprilie 2020 ar fi fost dedicat, în condiții normale – în 80% dintre unitățile de învățământ ale județului Iași – programului național de activități extrașcolare ,,Școala altfel”.

Astfel, acest inventar de sugestii și argumente pe care le punem la dispoziția elevilor și părinților oferă alternative de petrecere a timpului liber și de relaționare în familie, dar, în același timp, activitățile propuse optimizează dezvoltarea cognitivă, sprijină procesul de exprimare și autoreglare emoțională sau de dezvoltare a abilităților de viață independentă, de autonomie personală și responsabilizare a copiilor. De asemenea, implicarea directă a copiilor în astfel de activități este o modalitate optimă de a-i distrage de la utilizarea excesivă a calculatorului sau a telefonului mobil, mai ales într-o situație excepțională, așa cum este cea pe care o traversăm.

Așadar, suntem convinși că veți petrece momente deosebit de agreabile în familie, împreună cu copiii, iar sugestiile pe care Inspectoratul Școlar Județean Iași vi le pune la dispoziție se vor transforma în activități utile și plăcute de învățare experiențială!

Material propus de către Andrei Gabriela

Material propus de către Andrei Gabriela

Profesor și Director adjunct – Palatul Copiilor Iași

Scroll to Top
Copy link