Peștera cu cele mai mari cristale naturale din lume a fost descoperită întâmplător în Mexic, în anul 2000, de minerii care căutau argint. Peștera este o adevărata minune a naturii iar dimensiunile gigant și frumusețea cristalelor iți taie respirația.
Este posibil ca în adâncurile Pământului să se ascundă mai multe peșteri ca acesta – dar până în prezent Pestera cristalelor gigantice din Naica este unică.
Lungimea peșterii este de aproximativ 27 m și este situată la o adâncimea de 290 m.
Cristalele s-au format de-a lungul a sute de mii de ani. Unele cristale măsoară pana la 12 metri lungime și o greutate de până la 55 de tone.
Alexander Van Driessche / CC BY
Condițiile de explorare din peștera sunt extreme, astfel geologii pot rămâne în peștera maxim 10 minute, întrucât un izvor termal aflat în apropiere crește temperatura aerului pana la aproape 58 de grade Celsius. De aceea, peștera a rămas in mare parte neexplorată.
Timp de milenii cristalele au fost protejate de apa care inundă peștera.
Minerii de la exploatare au folosit pompe pentru a evacua apa și astfel peștera a putut fi explorată, dar în același timp a fost supusă și riscului mare al degradării.
Cristalele au o structura foarte fragila și atât noii factori de mediu cat și acțiunile umane îi pot deteriora. Cercetătorii încearcă să includă peștera în Patrimoniul UNESCO pentru a reuși o protejare mai eficientă a acestei minunății naturale.
Naica Crystal Cave, Mexico. CC Paul Williams via Flickr
Autor: Violeta Costescu
Profesor de geografie, Școala Gimnazială Nr. 16 Marin Ionescu-Dobrogianu Constanța