Curiozități din lumea mamiferelor

Știați că ?…..

  • Cangurul este cel mai mare mamifer cu marsupiu, ce poate ajunge la o înălțime de 1,5 m, coada având 1 m lungime. El poate alerga cu o viteză maximă de 60 km /h și să facă salturi de 8 – 10 m.

La naștere, puiul de cangur este orb și neputincios, de aceea mama stropește laptele în marsupiu, de unde puiul îl linge.

  • O cămilă rezistă fără apă 700 de zile, dar scade în greutate cu 1/3 din masa sa. Ea bea 100 de litri de apă pe care o depozitează în tot corpul, nu în cocoașă, așa cum se crede.
  • Girafa are 5-6 m înălțime, 1-2 tone greutate, limba de 53 de cm lungime. Ea doarme în picioare, în reprize a câte 10- 15 minute, cel mult. Poate să fugă cu 65 km/h. Se apără de lei, hiene și câini sălbatici cu ajutorul picioarelor sale lungi.

Puiul (mânzul) are la naștere aproape 2 m lungime și în jur de 68 de kg greutate și crește în primul an cu 1,2 m.

Girafa trăiește 25 de ani.

  • Moscul este un mamifer, de mărimea unei căprioare, răspândit în nordul Asiei. Masculul are o glandă pe abdomen, care secretă o substanță frumos mirositoare, folosită ca fixator pentru fabricarea parfumurilor de lux.
  • Cel mai mic dintre cerbi este considerat Cerbul pudu, care atinge doar 34 cm înălțime. Se întâlnește în pădurile din statul sud-american Chile.

Sursa bibliografică: G. Țoncu – ,,Mică enciclopedie de cultură generală”,

Grupul editorial Art, 2005

Bogasievici Mariana

Bogasievici Mariana

Profesor învățământ primar, grad didactic I

Scroll to Top
Copy link