Joc didactic-”Ghicește ce a cumpărat mama?”

Scopul: fixarea și adâncirea cunoștințelor despre forma,culoarea,mirosul,gustul fructelor și legumelor precum și despre modul lor de utilizare;precizarea unor reguli igienice în legătură cu consumarea fructelor și legumelor;
Sarcina didactică:recunoașterea după pipăit și miros a fructelor și legumelor ,enumerarea caracteristiciloracestora și precizarea modului de utilizare a lor;
Regulile jocului:Copiii chemați la masa educatorei sunt legați la ochi.Unul își alege din coș o legumă(sau un fruct),o arată celorlalți și o denumește .Dacă a recunoscut corect leguma sau fructul,celălalt coleg cu ochii legațitrebuie s-o descrie scoțând în evidență alte caracteristici și modul în care poate fi consumată.
Material didactic:fructe și legume naturale
Indicații pentru organizarea și desfășurarea jocului:
Materialul va fi pus în 3-4 coșuri pe o masă în fața grupei.Doi copii aleși de educatoare sau propuși de colegi vor veni la masa pe care sunt coșurile cu fructe și legume.Vor fi legați la ochi.Unul alege un fruct sau o legumă pe care,prin intermediul pipăituluiși mirosului,trebuie s-o recunoască și s-o denumească arătând-o în același timp celorlalți copii.Dacă răspunsul este corect celălalt copil cu ochii legați o va descrie și va spune în ce mod va fi consumată.Jocul continuă până când se epuizează materialul existent.
Variante :
1.Educatoarea ridică un jeton cu imaginea unui fruct sau a unei legume.Copiii caută în coș fructul sau leguma respectivă și spun tot ce știu despre ea (caracteristici,formă,culoare,întrebuințare).Jocul se poate complicaprin recunoașterea unor fructe și legume numai după gust,copiii tinând ochii închiși.
2.În prima parte a jocului se separă fructele de legume și se motivează gruparea lor.În partea a doua copiii primesc foi desenate cu imagini ale diferitelor alimente din care ei trebuie să încercuiascăcu o culoare fructele și altă culoare legumele.
3.Jocul se mai poate desfășura pe fondul jocului ”De-a magazinul de legume și fructe”.Un copil care interpretează rolul mamei sau al tatălui se duce la magazin și cumpără un anumit fruct sau legumă în așa fel încât copiii să nu-l vadă (vor sta cu ochii închiși).Copilul (mama sau tată) îl pune în mâna unuia unuia din copii și-i cere să-l recunoască după pipăit ,neavând voie să deschidă ochii.Dacă a ghicit îl va descrie insistând asupra însușirilor după care l-a recunoscut.

Vlasin Iulia Ioana

Vlasin Iulia Ioana

Profesor învățământ preșcolar la Grădinița cu Program Prelungit Nr 12. Bistrița, grad didactic II, vechime în învățământ de 14 ani;

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link