Joc didactic Educarea Limbajului-„Cufărul cu obiecte tradiționale al bunicii”

Jocul se poate desfășura atât online, sincron-pe zoom cât si fizic, in clasă.

Scopul:
Consolidarea si sistematizarea cunoștințelor copiilor referitoare la obiectele tradiționale românești și la despărțirea cuvintelor în silabe.

Sarcina didactică:
Despărţirea cuvintelor în silabe, precizarea numărului de silabe care alcătuiesc cuvântul şi reprezentarea grafică.

Regulile jocului:
Copilul ales de educatoare recunoaște și denumește obiectul tradițional scos din cufărul bunicii de către educatoare sau cel indicat pe ruletă și apoi desparte cuvântul în silabe, poziționând mâna sub bărbie sau bătând din palme.

Elemente de joc:
-încurajări, fețe zâmbitoare (emoticoane), mânuirea materialului individual, aplauze

Material didactic:
– cufăr de lemn, obiecte tradiționale românești (ulcior, ie, brâu, strachină, clop, linguri lemn, ștergar etc), calculator, cartonaș împărțit in patru, cu câte patru imagini cu obiecte tradiționale, clești de rufe

Desfășurarea jocului:
Varianta  I: Educatoarea va scoate pe rând câte un obiect tradițional din cufărul bunicii și îl va prezenta copiilor. Unul dintre copii va recunoaște și va despărți în silabe cuvântul respectiv.

Varianta II : Se va distribui și prezenta copiilor pe zoom o ruletă cu obiecte tradiționale realizată cu ajutorul aplicației wordwall: https://wordwall.net/ro/resource/7253750
Se va apăsa butonul Invârte și copilul va trebui să recunoască și să despartă în silabe cuvântul corespunzător obiectului la care s-a oprit ruleta. De data aceasta va bate din palme pentru a marca silabele. După fiecare răspuns corect educatoarea va prezenta un emoticon cu zâmbet.

Complicarea jocului:
Fiecare copil va avea câte un disc de carton împărțit in patru, cu câte patru imagini cu obiecte tradiționale. Va trebui să recunoască imaginile, să despartă în silabe cuvintele, să reprezinte grafic silabele și apoi să prindă în dreptul fiecărei imagini un cleștișor cu cifra corespunzătoare numărului de silabe ale acelui cuvânt.

Picture of Dumitrache Alina Elena

Dumitrache Alina Elena

Profesor învățământ preșcolar la Grădinița Voinicel, Chitila

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link