Poveste terapeutică-,,Un dar înțelept”

   „Copilul se naşte curios în lume şi nerăbdător de a se orienta în ea. Literatura care îi satisface această pornire îl încantă… A ieşi din lecturi cu stimă sporită pentru om, acesta e secretul marilor literaturi pentru copii.” (George Călinescu)
      Creativitatea constituie o disponibilitate, o potenţialitate a întregii personalităţi, fiind una din cele mai mari producătoare de valori umane, sociale şi educaţionale. Vârsta preşcolară este perioada care se caracterizează printr-un remarcabil potenţial creativ. Acum copiii dobândesc deprinderea de a-şi exprima ideile, impresiile, gândurile, dorinţele într-o formă nouă, inteligentă, cursivă, creatoare. Dacă această perioadă nu este fructificată, pierderile ce se produc vor fi mari, iar recuperările ulterioare vor fi parţiale şi adesea minime.
      ,,Există, adesea, în prima copilărie – spunea Gaston Berger – o prospeţime a imaginaţiei, o curiozitate neobosită, un fel de geniu poetic, pe care savanţii sau artiştii, ajunşi la maturitate, nu le pot regăsi decât cu mare greutate.”
      Dar pentru a crea în mod conştient copilul trebuie să aibă exemple, să trăiască printre poveşti, povestiri, poezie de calitate. Literatura pentru copii este foarte bogată şi oferă posibilităţi nemăsurate de receptare, de înţelegere şi interpretare, de influenţare pozitivă. Sarcina prioritară a educatoarei rămâne aceea de a identifica de timpuriu, din marea masă a copiilor de 5-7 ani, pe aceia care dispun de potenţial creativ într-o mai mare măsură şi de a-i îndruma, încuraja în demersul lor, călăuzindu-i într-o lume minunată, aceea a operelor literare valoroase, din literatura pentru copii.
     Plecând de la o poveste cunoscută de copii „Alba ca Zăpada”, am reușit împreună să inventăm o poveste-rețetă. Implicarea copiilor în crearea acestei povestiri a condus la o bună dispoziție și la o implicare activă în realizarea povești. Aceasta descrie un fapt des întâlnit: un pitic a răcit și se caută soluția potrivită, care vine de la Zâna Pădurii. Salvarea personajului constă în prepararea unei ciorbei de perişoare, sănătoasă și gustoasă copiilor. În continuare voi prezenta rețeta minune descoperită în povestirea:

„Un dar înțelept!”
    Este o zi însorită de vară. Alba ca Zăpada este fericită în casa piticilor: cântă, dansează, face curăţenie împreună cu vieţuitoarele pădurii.
Deodată, din depărtare se aud zgomote. Privi mai bine şi Alba ca Zăpada vede în zare cum vin piticii tăcuţi. Erau tare necăjiţi pentru că Hapciu a răcit: strănută într-una şi face frisoane.
    -Ce s-a-ntâmplat? Îi întrebă Alba ca Zăpada.
    -Hapciu a răcit, răspunde Înţeleptul.
La auzul acestor cuvinte, Alba ca Zăpada s-a întristat. L-a luat în braţe şi l-a aşezat pe pat învelindu-l bine. Supărată, a ieşit în pragul căsuţei pentru a se gândi.
     Din poieniţă apare deodată o căprioară care se apropie de frumoasa fată împingând o cutie mare. Pe cutia rotundă scria: „Pentru Alba ca Zăpada, de la Zâna Pădurii”.
    -Priviţi, am primit un cadou! Strigă Alba ca Zăpada. Oare ce-o fi înăuntru? Abia aştept să văd şi începu să desfacă ambalajul.
Mutulică, Bucurosul, Înţeleptul şi Morocănosul se apropiară și ei curioşi. În sfârşit Alba ca Zăpada desfăcu pachetul. Surpriză: în pachetul mare şi rotund se aflau legume şi zarzavaturi
proaspete: ceapă, morcovi, ţelină, ardei gras, pătrunjel, leuştean.
     -Cum? Ce-i asta? Nu se poate!Ce cadou nepotrivit! Strigă Mofturosul şi începu să plângă.
    -Mofturosule, linişteşte-te! Îl rugă Alba ca Zăpada. E un cadou foarte bun. Am o idee: ce ar fi să facem împreună o CIORBĂ DE PERIŞOARE pentru a-l trata pe Hapciu. Ce spui? Ne ajuţi?
    -Uraaa, vom mânca sănătos şi frăţiorul nostru se va vindeca, spune Bucurosul.
    -Şi are multe vitamine! adaugă Înţeleptul.
Bucuroşi că pot fi de ajutor, începură toţi să ajute la pregătirea ciorbei de perişoare. Mutulică spălă bine o ceapă mică şi pătrunjelul, apoi le-a pus la tocat. Într-un bol adânc adus de Mofturosul, Alba ca Zăpada adaugă lângă carnea tocată din piept de pui delicios, ceapa şi pătrunjelul tocat bine, orezul spălat, oul, sare şi piper. Toate ingredientele sunt amestecate bine şi aşteaptă pentru a se transforma în perişoare delicioase. Pentru ca ciorba să fie gata, adaugă Alba ca Zăpada punem o oală cu apă pe foc la fiert. Tocăm mărunt cealaltă ceapă, iar morcovii şi ţelina le dăm prin răzătoarea mare. Toate aceste le punem în oală la fiert. Când apa clocoteşte adăugăm perişoarele, punându-le una câte una cu o lingură. Fiind carne de pui adevărat perişoarele fierb foarte repede (aproximativ 20 de minute).
 Pentru mai multe vitamine adăugăm ardeiul gras tăiat cubuleţe şi leuşteanul tocat mărunt.
    -Aproape e gata ciorba, spune Înţeleptul.
    -Da, dar mai adăugăm 3 linguri de pasta de tomate (sau o roşie bine tocată), 3 linguri de borş magic şi potrivim gustul cu sare și piper. Mai lăsăm să fiarbă 10 minute şi e gata ciorba. Înainte de a o servi adăugăm şi puţină verdeaţă tocată mărunt.
   -Uraaa! Strigă Bucurosul. Legumele amestecate bune-s pentru sănătate.
   -Mulţmesc, dragi pitici pentru ajutor. Acum veniţi cu toţii la masă, dar nu uitaţi să vă spălaţi pe mâini.
   Pe rând au apărut în jurul mesei toţi piticii, inclusiv Hapciu, strănutând de zor. După ce-au primit ciorba şi şi-au spus „Poftă bună!”, imediat au isprăvit de mâncat castronul cu ciorbă de perişoare. Hapciu, ca prin minune şi-a revenit: radiază de bucurie.
   -Ciorba a fost delicioasă, răceala mi-a trecut. Şi ce grozavă a ieşit!
Apoi cu burticile pline au dansat fericiţi până târziu, când sosi vremea de culcare.

Din această întâmplare:
„Eu am înţeles acum:
Orice dar e foarte bun!
Când eşti harnic, iscusit,
Darul e … nepreţuit!”
(PIPO)

Picture of Sava Diana Irina

Sava Diana Irina

Profesor învățământ preșcolar la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 8 Bârlad

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link