Ninsoarea este o formă de precipitaţie care are loc de obicei pe parcursul lunilor de iarnă: decembrie, ianuarie, februarie. Acest fenomen este frecvent în zone unde temperaturile sunt scăzute, zone cu climă temperată (cu 4 anotimpuri) şi în zone polare.
Ninsoarea reprezintă căderea fulgilor pe pământ, formând astfel zăpada, numită şi omăt sau nea. Fulgii se formează prin transformarea vaporilor de apă din atmosferă în mici cristale de gheaţă care se unesc. Dacă se adună suficiente cristale de gheaţă, vor deveni sufiecient de grele pentru a cădea pe pământ. Acest proces are loc atunci când temperatura scade sub 2 grade Celsius. Poate dura între 15 şi 45 de minute pentru ca un fulg de zăpadă să se formeze complet şi să cadă pe pământ. Forma fulgului depinde de cât de rece şi de umed este aerul, dar şi de curentul care îl poartă în zbor.
Dacă temperatura depăşeşte 2 grade Celsius, atunci fulgii de zăpadă se topesc şi ajung la sol sub formă de lapoviţă.
Zăpada este foarte benefică în agricultură. Stratul de omăt protejează culturile de temperaturile scăzute ale iernii, iar topirea acestuia la începutul primăverii asigură necesarul de apă pentru plante.
Quizz-Ce știi despre ninsoare?
Frunză Aurelia
Profesor pentru învăţământul primar şi preşcolar
Şcoala Gimnazială Nr. 1 Şiviţa, jud. Galaţi
Distribuie pe: