O grădină zoologică în zbor
Cum să fii sigur că ființele vii aveau să supraviețuiască unui zbor în balon? Doar încercând. La 19 septembrie 1793, un cocoș, o oaie și o rață s-au regăsit în nacela atârnată de un montgolfier (balon de hârtie și pânză, umplut cu aer cald). S-au ridicat în zbor din Bois de Boulogne și au aterizat nevătămate, chiar dacă puțin amețite de experiență. Au fost primele ființe vii care au zburat într-o mașinărie construită de om!
Umberto Nobile la Polul Nord
Exploratorul italian Umberto Nobile a fost primul care a survolat, în 1926, Polul Nord la bordul dirijabilului său Norge. Doi ani mai târziu, repetând experiența, dirijabilul său, Italia, a căzut zdrobindu-se de ghețurile arctice. Printre puținii supraviețuitori s-a numărat și Nobile.
Din ce în ce mai mare!
Începând din 1824, anul în care a fost inventat, dirijabilul a parcurs un drum lung … iar dimensiunile sale au ajuns gigantice! Foarte curând s-a descoperit că de mărimea volumului depindea ușurința de a rămâne în aer. Dirijabilul Hindenburg, cel mai mare din lume, construit în 1936, măsura 245 de metri, fiind de trei ori mai mare decât un Jumbo-jet (avion de tip Boeing, numit Jumbo)!
Sfredelul aerian al lui Leonardo
Un mare sfredel de 4,80 metri, din pânză de in cu o armătură de trestie întărită cu fir metalic: acesta este primul elicopter imaginat vreodată. Cel care l-a proiectat a fost, cu peste 500 de ani în urmă, Leonardo da Vinci. După ce studiase un timp îndelungat zborul păsărilor și imaginase mașinării care încercau să-l reproducă, marele geniu toscan a conceput o mașină capabilă să transforme mișcarea de rotație a sfredelului în mișcare verticală: elicopterul.
Jumbo-jet
Pus în folosință în 1970, avionul Boeing 747, numit Jumbo, a revoluționat transportul de pasageri: are o capacitate de până la 490 de persoane, echivalentul unui sat micuț! Acești giganți ai aerului s-au dovedit importanți și pentru transportul de mărfuri: este suficient să ne gândim că doar într-un singur an, Boeing 747 poate transporta toate mărfurile care în 1939 erau transportate de toate liniile aeriene din lume! Începând din 2005, zboară un avion încă și mai mare: Airbus A 380, care poate transporta până la 840 de pasageri, dimensiunile sale fiind de-a dreptul impresionante: 24 de metri înălțime și 73 de metri lungime.
Pedalând peste Canalul Mânecii
Vechiul vis al lui Icar, acela de a zbura cu ajutorul forței propriilor mușchi, s-a împlinit în 1979. La 12 iunie a acelui an, ciclistul american Bryan Allen a traversat Canalul Mânecii în mai puțin de trei ore, pedalând la un metru înălțime de suprafața apei, la bordul lui Gossamer Albatross, un aparat de zbor aproape complet transparent, construit din materiale extrem de ușoare (cu o anvergură de 28 de metri, cântărea doar 98 de kilograme).
Zborul cu velă
Strămoș al deltaplanului, zborul cu velă a fost rezultatul direct al observării zborului păsărilor. Primul care s-a ridicat în zbor cu un aparat lipsit de motor pare să fi fost francezul Jean-Marie Le Bris, în 1856, de pe o plajă din Bretania. Printre alte tentative au rămas celebre cele întreprinse de Otto Lilenthal, care a murit însă în 1896, în timp ce încerca să decoleze cu un aparat cu aripi mobile. Începând din 1920, zborul cu velă s-a bucurat de un anumit succes, mai ales în Germania, unde în anul 1939 existau 200.000 de piloți de planoare cu brevet!
Convertiplanul
Un elicopter capabil să se transforme în aer: acest aparat de zbor revoluționar este convertiplanul, apărut din necesități militare, dar ale cărui posibilități de utilizare sunt astăzi studiate și în scopuri civile. În practică, este vorba despre un avion dotat cu motoare plasate la extremitățile aripilor și care se pot ”converti” din poziție orizontală (cea a avionului) în poziție verticală (tipică elicopterului). Grație acestor motoare transformabile, convertiplanul poate decola ca un elicopter, ridicându-se de pe orice suprafață restrânsă, dar, asemenea unui avion, poate transporta mai multe mărfuri și mai mulți pasageri, atingând viteze foarte mari cu o autonomie de zbor mai ridicată.

Fianu Gabriela
Profesor de Fizică și Psihopedagogie specială la Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Sfânta Filofteia” Ștefănești, Argeș, cu experiență de 30 de ani în lucru cu copiii cu CES;
Distribuie pe: