Știați că….Nicolae Iorga

Știați că….Nicolae Iorga

Cine a scris cele mai multe cărți din toată lumea și din toate timpurile?

Iată un indiciu ai poza lui în buzunar!

      Nicolae Iorga este cel mai prolific autor din întreaga lume și din toate timpurile, publicând 1359 de cărți și peste 25000 de articole; în medie, medii câte un articol pe zi. cărțile sale însumează peste 166000 de pagini. la 23 de ani obține doctoratul, la 24 este profesor universitar, Iar la 26 de ani devine membru corespondent al Academiei Române. La moartea țară, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelele în bernă, la București, Paris, Geneva, Roma și multe altele.
adolescentul Iorga este eminent, dar și incomod, temperamental și neodihnit. Corectându-și frecvent profesorii, neacceptând „cumințenia fățarnică” pe care o cereau, cereau exmatriculat de câteva ori.
    Iată unul dintre aceste episoade, rămas celebru: la ora de istorie, în timpul unui test, elevii Iorga nu scrie lecția predată de profesor, ci teorii proprii extraordinare, analizei istorice, care s-au dovedit ulterior adevărate. Profesorul, însă, nu a apreciat originalitatea elevului său și i-a dat notă mică. Văzând acest lucru, tânărul ai spus:
    „- Domnul profesor, unul dintre noi doi nu știe istorie!”
Urmarea – a fost exmatriculat de chiar el, cel care avea să devină cel mai mare istoric al românilor și unul dintre cei mai mari istorici ai lumii.
     Nimic nu-l oprește din viteza cu care își trăiește viața; devenit student la 18 ani, susține într-un singur an toate examenele, din toată facultatea, inclusiv licența, în fața unei comisii formată special pentru el. Absolvă astfel Universitatea într-un singur an cu „magna cum laude”, caz unic. Comisia este atât de impresionată, Încât hotărăște sărbătorirea cel printr-un banchet al corpului didactic al Facultății, lucru nemaiîntâlnit până atunci în nicio universitate din lume.
     Ziarele de la Iași, din acea vreme, vorbeau despre „fenomenul Iorga”.
Își continua studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, obții doctoratul la doar 23 de ani. Dar pe drumul său nu întâlnește doar succes, uși deschise și merite recunoscute. cunoaște lipsuri și are dușmani invidioși la tot pasul … la 19 ani, cu determinarea-i caracteristică, se căsătorește. La 30 de ani divorțează și se recăsătorește. a fost prolific și acasă, a avut 11 copii.
      Nicolae Iorga vede cel mai valoros lucru din această țară: „Sufletul românului simplu, cu răbdarea-i pe care credința o întărește, cu istețimea sa și cu bunul simț tipic românesc”.
A susținut mii de conferințe în țară și străinătate, în universități, la radio, în Parlament, dar și eu o corespondență uluitoare: la Academia Română se păstrează o parte din corespondența lui Iorga, adunată în 431 de volume!!!

Bibliografie: Leon Magdan ,Victoria Magdan, „Îndrăgostit de România”

Picture of Mateș Ionela Cristina

Mateș Ionela Cristina

Profesor de Limba și literatura română la Liceul Tehnologic „Moga Voievod” Hălmagiu, cu o vechime de 16 ani

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link