România are peste 50 de insule, aproape toate fiind pe Dunăre sau pe lacuri. Ascunse, puțin cunoscute, insulele noastre sunt locuri mirifice, surprind surprinzător, fie prin frumusețea lor crudă, fie prin istoria incredibilă?
Care sunt aceste insule?
Insula Ada- Kaleh
Insula Sacalin
Păcuiul lui Soare
Ostrovul Moldova Veche
Care sunt insulele care adăpostesc cele două mănăstiri Mănăstirile Snagov și Ostrov?
Snagov – o insulă izolată, aici Mănăstirea Snagov
Înconjurată din toate părțile de ape înșelătoare și păduri dese, Mănăstirea Snagov a fost dintotdeauna loc de apărare și refugiu, pentru domnitori, din calea armatelor. pentru călugări, din ispitelor. arheologii spun că pe insula aceasta sunt temeliile unei așezări dacice.
Prima mănăstire a fost ridicată din lemn, prin secolul XI-lea, atestări fiind dinaintea domniei lui Mircea cel Bătrân. În 1453, Vladislav al II-lea ridică aici un paraclis de lemn, Care se scufundat pe la 1600. Pe la 1456, Vlad Țepeș transformă totul: Ridică un zid de apărare, un pod mobil ( care putea fi ridicat sau chiar incendiat în caz de primejdie, Cum se întâmplat în 1821), o închisoare pentru trădători și tâlhari ( cu o terifiantă cameră de execuție, unii, în care podeaua se deschide brusc, dedesubt fiind țepe letale) și, mai ales, un tunel de refugiu, pe sub apă, care există și azi. Tunelul a plecat din biserică, trecea pe sub apa lacului, și ieșea departe pe mal, a ascuns în pădurea deasă, pentru a permite marelui domnitor să se retragă în caz de asediu.
Tunelul a rezistat peste 500 de ani, însă comuniștii, cu elan muncitoresc, au dragat lacul, iar utilajul a spart tavanul tunelului, inundându-l. Este de neconceput de ce actualii guvernanți nu refac acest tunel unic, care ar fi foarte apreciat și vizitat.
Mănăstirea Ostrov este veche de peste 500 de ani, este prima mănăstire de maici din țara noastră. Insula de aici este unica de aici de pe râul Olt și, totodată, este și singura insulă din România locuită în prezent, fără întrerupere, de sute de ani.
Legenda spune că tare demult, pe la anul 1250, un țăran încerca să treacă apa cu un car tras de boi. Dar Oltul, apă fățarnică și înșelătoare, s-a umflat dinadins, gata să-l uite pe om de pe fața pământului. În acea clipă, când a zărit valul de apă care alerga hotărât să-l ia, omul a cerut ajutor lui Dumnezeu, făgăduind că va ridica o biserică, de va scăpa cu zile. Dumnezeu s-a milostivit, iar omul recunoscător și a ținut făgăduința, ridicând pe insuliță o bisericuță de lemn. E o legendă frumoasă, în care orice bun creștin se regăsește: viața e ca Oltul înșelător, prin care încercăm să trecem cu bine, sufletul e insula dăruită de Dumnezeu, iar Bisericuța, credința fiecăruia dintre noi.
Voivozi noștri cu credință au întregit și iei Ostrovul. Sfânt Neagoe Basarab ( același ctitor al bisericilor de la Curtea de Argeș și Snagov) refacere și Mănăstirea Ostrov, ridicând biserica de aici, intri cu drag și astăzi, după 500 de ani. Luminatul Voievod moare însă, la doar 40 de ani, lăsând o moștenire culturală uluitoare. iar doamna sa, Despina, se călugărește la Ostrov, cu Platonida, fiind timp de 33 de ani stareța și sufletul Sfântului lăcaș.
Tot aici, la Ostrov, stau călugărit și doamna Teodora, mama lui Mihai Viteazul, luând numele de Teofana. Mormântul acesteia se află în apropiere, la Mănăstirea Cozia.
Bibliografie: Leon Magdan, Victoria Magdan, „Îndrăgostit de România”
Mateș Ionela Cristina
Profesor de Limba și literatura română la Liceul Tehnologic „Moga Voievod” Hălmagiu, cu o vechime de 16 ani
Distribuie pe: