Curiozități despre Delta Dunării

1. Din anul 1991, Delta Dunării este singura deltă din lume declarată Rezervație a Biosferei, în cadrul Programului UNESCO “Omul și Biosfera”.

2. În Deltă se găsesc singurele păduri de nisip din România, pădurea Letea și pădurea Caraorman. Aici se găsesc liane cu lungime de până la 25 de metri.

3. În apele din Deltă se găsește cel mai mare pește de apă dulce din lume: morunul (Huso huso). Morunul este peștele ce poate trăi până la 100 de ani și poate avea dimensiuni uriașe.

4. În Deltă se găsesc două plante carnivore: otrățelul de baltă (Utricularia Vulgaris) și aldrovanda (Aldrovand vesiculosa).

5. Cea mai mare pasăre prădătoare din Deltă este Vulturul Codalb (Haliaetus albicilla).

Vulturul Codalb

6. Cea mai mare pasăre din Deltă este Pelicanul Creț (Pelecanus crispus), aripile lui ajungând la 3,2 metri.

Pelicanul Creț

7. Cel mai mare mamifer din Deltă este mistrețul. El poate ajunge la o greutate de 200 de kilograme. Cel mai mic mamifer din Deltă este chițcanul.

Mistrețul

8. Cele mai longevive animale din Delta Dunării sunt țestoasa de uscat și țestoasa de apă.

Ele pot trăi până la vârsta de 120 de ani.

9. Şarpele rău este una dintre cele mai agresive specii din Deltă: este cel mai lung şarpe din Europa, ajungând până la 2 metri, fiind o specie protejată.

10. În Deltă trăiește şi o specie de fluture de noapte imens, denumit „ochi de păun”. Acesta are o anvergură a aripilor de 18 cm.

Fluturele Ochi de Păun

11. Cea mai mică pasăre din România trăieşte în Deltă şi este pitulicea, cunoscută ca „Ochiul boului”, având cel mult 10 cm lungime și o greutate de 13 grame.

Bibliografie
https://www.libertatea.ro/lifestyle/delta-dunarii-curiozitati-despre-cea-mai-bine-conservata-delta-3055015
https://cunoastetitara.md/curiozitati-despre-delta-dunarii/

Picture of Gușă Petruța Felicia

Gușă Petruța Felicia

Profesor de Biologie la Școala Gimnazială Plosca, cu o vechime de 23 de ani în învățământ, grad didactic I, profesor metodist de 6 ani;

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link