Jocuri prin care se dezvoltă abilitățile sociale la copii

1. „Ce e bine, ce e rău?”
Obiectivul fundamental: conștientizarea efectelor negative ale faptelor rele
Obiective operaționale:
– să identifice personajele negative și pozitive, faptele bune și faptele rele;
– să descrie consecințele faptelor rele și a faptelor bune;
Metode si procedee didactice : Conversația, dramatizarea
Mijloace didactice: Povestea „Capra cu 3 iezi” de Ion Creangă
Descrierea jocului:
Copiii vor fi așezați pe scaune în formă de semicerc, iar învățătorul va sta în fața lor și va citi povestea „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă. Apoi copiii vor descoperi personajele pozitive și personajele negative din poveste precum si faptele bune și faptele rele. În acest sens vor fi ajutați prin adresarea unor întrebări ajutătoare de către învățător.
La final li se cere elevilor să reformuleze povestea în așa fel încât toate personajele să fie pozitive. Se vor face demonstrații prin interpretarea de către elevi a unor personaje.

Notă: Pot fi alese și alte povești preferate de copii.

2. Pânza de păianjen
Obiectivul fundamental: conștientizarea calităților celor din jur, exprimare liberă ȋn cadrul grupului
Obiective operaționale:
-să cunoască principalele calitățile ale celor din jur;
-să conștientizeze rolul relațiilor bune (de calitate) ȋn cadrul grupului.
Metode și procedee: conversația
Mijloace didactice: ghem de ață albă sau colorată
Descrierea jocului:
Învățătorul va folosi un ghem de ață , de preferință colorată. El va oferi ghemul unui copil spunându-i de ce l-a ales: „ te-am ales pentru că îmi ești un prieten , mă ajuți…sau te-am ales pentru că știi să desenezi frumos…etc”. Cel ales prinde ața și oferă ghemul altui coleg spunându-i ce calități a remarcat la el, de ce ȋl apreciază. Fiecare participant va alege cel puțin un coleg până ce ața va forma o rețea asemănătoare unei pânze de păianjen.

3. „De ziua mamei ”
Obiectivul fundamental: precizarea regulilor de comportare în florărie și a regulilor de oferire a unui buchet de flori.
Obiective operaționale:
– să respecte regulile de comportament într-o florărie;
– să învețe cum se oferă flori celor dragi;
– să-și exprime liber sentimentele față de mama.

Metode și procedee: conversația, exercițiul
Mijloace didactice: flori naturale sau artificiale (lucrate de către copii la orele de AVAP), bani (de carton).
Descrierea jocului:
Se va improviza într-un colț al clasei o florărie. Înainte de începerea jocului se vor stabili care dintre copii să interpreteze rolul de vânzător, mamă și copil.( Daca sunt mai mulți copii în clasă ,vor fi alese mai multe mame și mai mulți copii care merg la florărie) .
După ce au cumpărat florile, copiii se vor îndrepta spre locul care reprezintă casa fiecăruia. În fiecare casă (delimitată prin trasarea cu cretă sau cu alte semne) va fi plasată dinainte persoana căreia i se vor oferi flori, respectiv mama.
În ambele etape ale jocului – cumpărarea florilor, oferirea lor – propunătorul va urmări cum se încheagă dialogul. În indicațiile care le va da copiilor cu rol de vânzător și cu rol de mamă va insista ca aceștia să urmărească cu atenție felul în care copiii solicită sau oferă florile. Se va preciza că în cazul în care copilul-cumpărător nu știe să se adreseze, vânzătorul să nu-i elibereze florile și să fie pus în situația să însoțească alți copii, apoi să revină la florărie. Este de dorit ca jocul să se repete pentru a pune toți copiii în situația de mamă și de copil.
Notă: Persoanele care primesc flori pot fi alese de copii, din rândul membrilor familiei.

Toderaș Dumitru

Toderaș Dumitru

Profesor învățământ primar la Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș, cu o vechime în învățământ de 36 de ani, în special muncă simultană cu 4 clase;

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link