Joc didactic ,,Colectorul deșeurilor”

Scop:
Dezvoltarea capacității de a selecta obiectele după criteriul dat( hârtie, plastic, sticlă, metal). Utilizarea corectă a operației logice, negației.
Consolidarea cunoștințelor referitoare la importanța sortării deșeurilor, aprecierea cantității și valorificarea acestora în bani economisiți.

Sarcina didactică:
Eliminarea a ceea ce este de prisos dintr-un grup de obiecte, păstrând numai ce corespunde criteriului stabilit, estimând cantitatea sortată și valorificând munca depusă.

Regulile jocului:
Grupa se împarte în 5 echipe a câte 4 copii fiecare. Fiecare echipă v-a răsturna coșul cel mare de deșeuri pe jos și vor selecta gunoiul după criteriul stabilit( hârtie, plastic, sticlă, metal). Trebuie să recunoască figura geometrică lipită pe container și simbolul corespunzător acestuia( hârtie, plastic, sticlă, metal).
După sortarea deșeurilor, fiecare copil valorifică munca lui prin prezentarea la „colectorul șef”(copil ales) care verifică dacă a selectat corect, cântărește și mai apoi stabilește suma de bani pe care o poate da.( Exemplu: Ai 2 kg, te pot plăti cu 2 lei). Echipa care adună cei mai mulți bani este câștigătoare.

Elemente de joc: fac ca rezolvarea sarcinii didactice să fie plăcută și atractivă pentru copii.

Material didactic:
Sticle, sticle de plasic, carton, hârtie, pungi, diferite cutii de metal, coșuri de gunoi mari(containăre clasice de plastic) și mici (confecționate din sticle de plastic învelite în hârtie glasată) colorate ( galben deschis, închis,verde , albastru)- fiecare coș de gunoi are câte o etichetă diferită, fiecare reprezentând câte o figură geometrică pe care este desenat,scris deșeul care trebuie colectat, sortat( cerc, pătrat, triunghi, dreptunghi)- cântar, bani,casă de marcat,tricouri verzi pentru „colectorul șef” și „asistentul” lui, șepci, pungi ptr. sortare, medalii, castelul ecologiștilor, bomboane.

Indicații pentru organizarea și desfășurarea jocului:
La fiecare masă se vor repartiza de către educatoare obiectele pregătite. După intuirea lor se precizează procedeul de lucru. Copiii se vor grupa în echipe în funcție de ecusonul primit (colectorul de hârtie, colectorul de metal, colectorul de sticlă, colectorul de plastic). La semnalul educatoarei: „Cu puterea muncii noastre / să sortăm gunoiul îndată!”, copiii sortează deșeurile după criteriul cerut, pe sortimente- în funcție și de imaginea figurilor geometrice și simbolul acestora. Când sortarea este gata se așează la rând ca „Colectorul” să le verifice munca, să le cântărească deșeurile sortate și pentru interesul lor, pentru tot ceea ce îi înconjoară, să fie răsplătiți financiar. „Asistentul colectorului” este atent în monotorizarea situației de sortare, selectare – plată .( Exemplu:Vlad- 3 kg hârtie-platit cu 3 lei).
La sfârșitul activității, după ce toți copiii au fost verificați de către colector se va face o comparație între echipe pentru a vedea care a câștigat cei mai mulți bani din colectarea deșeurilor. Echipa câștigătoare primește o medalie și o pungă de dulciuri, dar care, din spirit de colegialitate, le vor împărți cu ceilalți copii din celelalte echipe.

Varianta II
Colectorul cere sprijin, ajutor deoarece un angajat neatent a pus din greșeală, deșeuri fără să țină cont de sortarea lor. Copiii trebuie să descopere deșeurile necorespunzătoare, să precizeze și să îndrepte greșeala.

Bibliografie: Maria Taiban, Maria Petre, Valeria Nistor, Antonia Berescu – 1976
„ Jocuri didactice pentru gradinița de copii”, Editura Didactică și Pedagogică, București

Picture of Saxon Elena Mihaela

Saxon Elena Mihaela

Profesor învățământ preșcolar la Grădinița cu Program Prelungit Nr.1 Sighișoara;

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link