Râmele – 10 curiozități inedite despre râme

Râmele sunt creaturi alungite, mici, care aparțin familiei oligochete. Ele joacă un rol foarte important în mediul înconjurător, iar organismele lor îi fascinează nu numai pe biologi.

1. Corpul râmei este format din așa-numitul metameri sau inele specifice. În corpul râmelor medii (adică cel pe care îl putem observa cel mai adesea în Polonia) există de la 110 la 180 dintre ei și împreună formează un corp care are 9 până la 30 cm lungime.

2. Vărul râmei poloneze este râmele australian, cel mai mare reprezentant al anelidelor din lume. Poate avea până la 3 metri lungime!

3. Râmele trăiesc în sol – preferă solul fertil și umed din pajiști și păduri. În sol, ei construiesc coridoare lungi și întinse în care își petrec cea mai mare parte a vieții.

4. Râmele sunt animale importante pentru întregul ecosistem. Ele slăbesc și fertilizează solul, îl fertilizează, ceea ce îl face mai valoros și mai bogat în nutrienți necesari creșterii plantelor.

5. Într-o zonă de 1 metru cub, pot exista chiar câteva sute de reprezentanți ai unei specii de râme.

6. Cuvântul râme provine din cuvintele „ploaie” (ploaie) sau „ploaie”. Numele se referă la faptul că râmele pot fi observați cel mai adesea pe suprafața pământului imediat după o ploaie abundentă.

7. Râmele sunt nevertebrate – asta înseamnă că nu există un singur os sau cartilaj în corpul lor. Este înlocuit cu un fluid special (așa-numitul hidro-schelet), care, datorită presiunii, îi permite să se miște și permite corpului animalului să rămână într-o formă constantă.

8. Râmele au abilități de regenerare dezvoltate excepțional. Ele pot reconstrui sau chiar înlocui o parte a corpului pierdută. Abilitățile de regenerare scad odată cu vârsta sau din cauza stării proaste a creaturii.

9. Râmele nu au ochi. Cu toate acestea, ei simt lumina și căldura, iar cei intuitivi se îndepărtează de ea. Temperaturile excesiv de ridicate fac ca râmele să se usuce, ducând la hibernare sau chiar la moarte.

10. Un râme lipsit de acces la hrană poate hiberna o perioadă lungă de timp, chiar câteva luni. Cu toate acestea, ea nu poate rezista fără apă – un mediu prea uscat poate chiar să o omoare.

Picture of Oproiu Claudia

Oproiu Claudia

Profesor învățământ primar la Liceul Tehnologic Sf. Antim Ivireanu;

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link