Curiozități despre lunile anului si zilele săptămânii

Denumirile populare ale lunilor anului

IANUARIE= GERAR
FEBRUARIE= FĂURAR
MARTIE= MĂRȚIȘOR
APRILIE= PRIER
MAI= FLORAR
IUNIE= CIREȘAR
IULIE= CUPTOR
AUGUST= GUSTAR
SEPTEMBRIE= RĂPCIUNE
OCTOMBRIE= BRUMĂREL
NOIEMBRIE= BRUMAR
DECEMBRIE= UNDREA

Zilele săptămânii și mitologia greacă

LUNI este ”ziua lunii” (în latină, Lunae dies). Luna, căreia grecii îi spuneau Selene, era înfățișată ca o femeie strălucitor de frumoasă, purtată printre nori într-un car de argint.

MARȚI este ”ziua lui Marte” (în latină, Martis dies). Marte, fiul lui Jupiter și al Iunonei, era considerat zeul războiului și protectorul agriculturii.

MIERCURI este ”ziua lui Mercur” (în latină, Mercurii dies). În mitologia greacă, Mercur corespunde lui Hermes, fiul lui Zeus și al pleiadei Maia. Era socotit zeul comerțului și al călătoriilor, protectorul păstorilor, al meșteșugurilor. Mercur era totodată și mesagerul zeilor.

JOI este ”ziua lui Iovis” (Iupiter) ( în latină, Iovis dies), stăpânul zeilor dătător de viață și lumină, care cârmuia cerul și pământul, stăpânul tunetului și trăsnetului, al ploilor și al furtunilor.

VINERI este ”ziua Venerei” (în latină, Veneris dies), care a fost considerată, la început, protectoarea vegetației și a fertilității. \identificată cu Afrodita, Venus/Venera a fost socotită și la romani drept zeița frumuseții.

SÂMBĂTĂ este ”ziua lui Saturn” (în latină, Saturni dies), cel care patrona muncile agricole și roadele pământului. În evul mediu, Saturni dies a fost înlocuit de cuvântul Sabbatum.

DUMINICĂ este ”ziua soarelui” (în latină Solis dies). În evul mediu, s-a folosit termenul de Domenica dies.

Picture of Prioteasa Gabriela Elena

Prioteasa Gabriela Elena

Profesor învățământ primar la Școala Gimnazială Nr. 195, București;

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link