Seria de activități integrate numite generic Povestea pâinii este adaptată specificului de vârsta de clasă pregătitoare sau clasa întâi. Argumentul care stă la baza conceperii acestor activități este acela că am sesizat o nevoie de cunoaștere și de formare pe acest domeniu, care implică activități și noțiuni prin intermediul cărora copilul să își fundamenteze statul și rădăcinile sociale, naționale.
Promovând valori ca dragostea de țară, patriotismul, valorizarea tradițiilor, valorizarea istoriei, cele 5 activități integrate formează o unitate omogenă, cronologică, care îi poartă pe copii în diverse medii.
Activitățile au ca punct de pornire un scurt film numit “De la bobul de grâu la pâinea calda”, pe care l-am segmentat in 5 părți corespunzătoare momentelor studiate din prelucrarea grâului și producerea pâinii. Sursa acestui film este următoarea: https://www.youtube.com/watch?v=dp7cMX_PF-A. Recomandarea mea este ca fiecare activitate să fie desfășurată într-o zi, 5 zile consecutive într-o săptămână, astfel încât acea săptămână să fie dedicată acestui proiect.
Cele 5 activități propuse urmează în mod firesc etapele producerii, prelucrării grâului, apoi producerea pâinii și poartă urmatoarele titluri:
1. Semănatul
2. Recoltatul
3. La moară
4. La brutărie
5. Produse din grâu
Activitățile propuse integrează obiective specifice diverselor discipline și arii curriculare: comunicare, arte vizuale, matematică, Pot fi integrate suplimentar și activități muzicale, jocuri care să persupună mișcarea sau activități de modelare, de exemplu pentru a crea o diversitate de produse de panificatie.
Fiecare activitate este însoțită de o fișă în care elevul primește scurte informații despre subiectul zilei, informații pe care trebuie să le citească și să le înțeleagă. Asociate acestor informații sunt desenele reprezentative pe care elevul trebuie să le coloreze. De asemenea fișele cuprind și un spațiu de scris, care poate fi valorificat prin transcrierea unor cuvinte, propoziții.
Discuțiile care însoțesc aceste activități pot aduce în prim plan un sistem de credințe și valori tradiționale sau se pot centra pe observarea funcționalității unor dispozitive vechi ca moara de apă, de vânt, cuptorul brutarului, mașinile agricole. De asemenea poate fi valorificată experiența de viață a copiilor, amintirile cu bunicii.

Adina Vira
Profesor învățământ primar la Școala Gimnazială Nr. 6 Brașov;
Distribuie pe: