Joc didactic ,,Veverițele în brad”

Joc didactic: ,,Veverițele în brad”

Grupa: mijlocie

Nivel de vârstă: 4-5 ani

Scopul: Verificarea număratului până la 5, perfecționarea deprinderii de a mânui cu grijă materialele, dezvoltarea atenției.

Sarcina didactică: raportarea cantității la număr.

Reguli: copiii trebuie să așeze în brad (el va fi confecționat) atâtea veverițe (imagini) câte indică jetonul educatoarei sau câte bătăi au auzit. Răspunde copilul care își aude numele în versul educatoarei:
Toată lumea a lucrat
… câte-ai așezat?

Elemente de joc: mișcare, așteptare, surpriză, versuri.

Material didactic: pentru fiecare copil câte 5 veverițe și un brad pentru confecționarea lor s-a folosit cartonul; jetoane pe care sunt desenate veverițe; o tobă.

l.Organizarea activității
Mesele vor fi aranjate pe trei rânduri cu ajutorul copiilor. Voi distribui materialul necesar pentru joc. Voi urmări așezarea copiilor în ordine pe scăunele.

ll.Desfășurarea activității
Pentru a le stimula interesul, activitatea va începe cu o ghicitoare despre veveriță.
Jucăușă flacără
Pe copaci se cațără,
Mică-i ea, dar coada-i mare
Și din creangă-n creangă sare,
Ochii-i sunt mărgele vii
O cunoașteți voi, copii?
Se face intuirea materialului, precizându-se diferitele cantități de pe jetoane.Voi anunța activitatea.

Explicarea și demonstrarea jocului. La început se va arăta succesiunea acțiunilor care alcătuiesc jocul:
-copiii trebuie să numere (în gând) câte veverițe sunt pe jetonul respective și să așeze și ei pe brad tot atâtea veverițe;
-copilul care și-a auzit numele strigat în versurile conducătorului jocului arată câte veverițe a așezat în brad (se prezintă versurile respective).

Fixarea regulilor. Aceasta se va face printr-o scurtă convorbire, copiii precizând acțiunile jocului și sarcinile care revin fiecăruia.

Executarea jocului. Se va da semnalul de începere a jocului, antrenându-se la răspunsuri, la început copiii mai active, apoi pe rând toți ceilalți. În prima parte a jocului se vor folosi jetoanele, iar în a doua parte a lui, bătaia în tobă. Copiii vor fi urmăriți dacă numără corect, dacă au ales cantitatea corespunzătoare semnalului dat, dacă au așezat bine veverițele în brad și dacă au pus restul de veverițe în coșuleț (plicuri).
Copiii care au dat răspunsurile cele mai bune vor fi aleși conducători ai jocului.

lll. În încheiere se va recita o numărătoare ludică.

Cherciu Marioara

Cherciu Marioara

Profesor învățământ preșcolar la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 15 Focșani, cu o vechime de 35 de ani, grad didactic I;

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link