Jocuri de mișcare, distractive și de atenție

1.Joc distractiv ,,Caută spiridușul”
Participanți: 15-20 de copii
Locul de desfășurare: sala de grupă
Materiale: spiriduș de jucărie
Desfășurarea jocului:
Se prezintă spiridușul, se precizează că trebuie ascuns şi un copil iese afară din sala de grupă. În acest timp alt copil ascunde spiridușul.
La semnalul educatoarei copilul intră şi începe să caute spiridușul; copiii îl dirijează prin cuvintele rece-departe, cald-aproape. Dacă il găseşte este aplaudat, iar dacă nu, este ajutat de colegi să îl descopere .
Se repetă jocul de câteva ori.

2.Joc de mișcare ”Casă, căsuță, cine locuiește aici?”
Participanți: 15-20 de copii
Locul de desfășurare: sala de grupă
Materiale: scăunele, brad împodobit, traiste pentru colindători
Desfășurarea jocului:
Fiecare jucător își aranjază scăunelul în spațiul delimitat pentru joc din sala de grupă, unde dorește (scăunelul reprezintă ”căsuța” pentru fiecare copil). Conducătorul jocului bate la ușa unei ”căsuțe” și întreabă: ”Casă, căsuță, cine locuiește aici?” Copilul răspunde: ”Eu, Andrei”. Conducătorul jocului îl invită pe copil să meargă la colindat și pornesc împreună la altă casă. Jocul continuă până când sunt vizitate toate căsuțele, iar copilașii sunt adunați în jurul bradului, unde colindă. La un moment dat, conducătorul jocului îi avertizează că:”Vine Moș Crăciun!”, toți copiii aleargă la căsuțele lor și se prefac că dorm.
Câștigă copilul care a ajuns primul la căsuța lui.

3.Joc de atenție și mișcare ”Sari doar pe piesa indicată!”
Participanți: 15-20 de copii
Locul de desfășurare: sala de grupă
Materiale: covorașe cu figuri geometrice așezate aleatoriu, cub cu imaginile figurilor geometrice de pe covoraș
Desfășurarea jocului:
Se realizează pe podea două covorașe care au desenate figurile geometrice cunoscute de copii ( pătrat, triunghi, disc, dreptunghi). De asemenea, se realizează un cub cu fața celor 4 piese geometrice.
Se împarte grupe de copii în două echipe prin metoda ”Mâna oarbă”. Se aleg 2 preșcolari din cele două echipe care să participe la întrecere și se aliniează la linia de start. Un alt copil aruncă zarul iar ceilalți 2 copii trebuie sa fie atenți la ce figură geometrică este reprezentată pe fața acestuia, fiindcă doar pe acea figură geometrică vor trebui să sară.
De exemplu în momentul în care cubul cade pe podea cu fața triunghiului în sus, preșcolarii așezați la linia de start înaintează de pe un triunghi pe altul până când toate triunghiurile s-au terminat. Se procedează la fel pentru toate formele geometrice.
Jocul se repetă până când toți preșcolarii au participat la concurs. Copii care sar doar pe figurile geometrice indicate vor ieși câștigători.

Picture of Bogdan Adela-Diana

Bogdan Adela-Diana

Profesor învățământ preșcolar la Grădinița cu Program Prelungit ,,Neghiniță" Cluj-Napoca;

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link