Joc didactic Grupa mijlocie -„Cu ce plecăm în excursie?”

Scopul: consolidarea cunoștințelor despre mijloacele de transport; activizarea vocabularului cu denumirile acestora; perfecționarea capacității de a stabili legături între însușirile caracteristice și un anumit mijloc de transport.

Sarcina didactică: recunoașterea mijloacelor de locomoție după ghicitori, raportarea lor la imaginea corespunzătoare și completarea ghicitorii cu noi elemente.

Regulile jocului: copiii care au imaginea corespunzătoare mijlocului de transport despre care este vorba răspund denumindu-l și indicând locul pe unde circulă, și cine-l conduce.

Material didactic: imagini sau jucării reprezentând bicicletă, tricicletă, troleibuz, tramvai, tren, barcă, vapor, avion; ghicitori care se referă la diferite mijloace de locomoție cunoscute de copii; o machetă.

Indicații pentru organizarea și desfășurarea jocului
Educatoarea prezintă sub forma unei ghicitori, diferite mijloace de locomoție de care păpușa are nevoie ca să se deplaseze în excursie.
Astfel, pentru tren:

Înghit foc,
Alerg pe drum,
Las în urmă
Nori de fum
Pentru tramvai: Sus fir
Jos șine
De ești grăbit
Hai cu mine.

După ce ascultă ghicitoarea, copilul sau copiii care au imaginea corespunzătoare se ridică denumind mijlocul de locomoție și precizând pe unde circulă și cine-l conduce.
În partea a doua a jocului, dacă nivelul de dezvoltare a grupei permite, copiii în mod individual sau în grupuri mici (grupurile izolându-se puțin între ele) pot fi antrenați să compună ghicitori după ilustrații în legătură cu mijloacele de locomoție.

Variante:
1. În loc de ghicitori, educatoarea, exprimând dorința păpușii sau a unui alt personaj fictiv de a călători într-un anumit loc poate întreba la telefon „serviciul informații” cu ce poate ajunge într-un anumit loc (la munte, la mare, într-un sat, într-un oraș). Telefonistul de serviciu (un copil care se schimbă la fiecare reluare) denumește mijlocul sau mijloacele de locomoție respective, iar cei ce posedă imaginile lor le duc la masa educatoarei. În acest caz nu se folosesc imaginile tricicletei și a trotinetei.
2. Copilul își alege de pe masa educatoarei jucăria (mijlocul de locomoție cu care dorește să călătorească), îl denumește și îl descrie, apoi îl plasează la locul potrivit pe o machetă.
3. Jocul se poate organiza și pe grupuri de 3-4 copii care sunt puși în situația de a stabili obiectivul călătoriei și în funcție de acesta mijloacele de locomoție potrivite și locul pe unde merg.

Picture of Darida Ioana Maria

Darida Ioana Maria

Profesor învățământ preșcolar la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 6 Satu Mare - Structură Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2, cu o vechime de 7 ani, gradul didactic II;

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link