Apa, sursa vieții pe Pământ

Apa, sursa vieții pe Pământ

O mare parte din apa de pe Pământ, 96,5%, se află în oceanele noastre, acoperind 71% din suprafața planetei noastre. 

Cantitatea de sare din apa sărată variază.

În 3 litri de apă oceanică, există aproximativ 1 cană de sare. Oceanul Atlantic este mai sărat decât Oceanul Pacific, de exemplu. Cea mai mare parte a sării din ocean este același tip de sare care se pune în alimentația noastră. Cea mai sărată apă din lume se găsește în Antarctica într-un mic lac numit Don Juan Pond.

Multe vietăți pot trăi într-o picătură de apă.

Se pot întâmpla multe într-o singură picătură de apă oceanică. Cel mai probabil va avea milioane (da, milioane!) de bacterii și viruși. Și ar putea avea, de asemenea, ouă de pește, crabi, plancton sau chiar viermi mici.

Apă din comete

Materialul stâncos care a format Pământul conținea o oarecare cantitate de apă. Dar probabil că asta nu explică toată apa pe care o vedem astăzi. Cometele sunt în mare parte gheață de apă. Este posibil ca cometele să fi făcut livrări regulate de apă pe Pământ. Ar fi nevoie de o mulțime de comete pentru a umple oceanul, însă acestea ar fi putut să aducă o mare contribuție.

Apa din gheață

Doar 3,5% din apa Pământului este proaspătă, adică cu puține săruri în ea. Puteți găsi apă dulce în lacuri, râuri și izvoare, dar nu să nu uităm de apele subterane și ghețarii. Peste 68% din apa dulce a Pământului este închisă în gheață și ghețari și încă 30 % este în pământ.

Cum plutește gheața?

De obicei, atunci când se formează solidele, atomii se apropie pentru a forma ceva mai dens. Acesta este motivul pentru care majoritatea solidelor se scufundă în apă. Apa solidă sau gheața este de fapt mai puțin densă. Acest lucru este destul de neobișnuit.

Moleculele de apă formează inele atunci când apa îngheață. Tot acest spațiu face ca gheața să fie mai puțin densă. Acesta este motivul pentru care plutește. Gheața care plutește deasupra unui corp de apă permite restului să rămână lichid. Dacă gheața s-ar scufunda, oceanele întregi ar putea îngheța.

Noi suntem APĂ!

Corpurile noastre sunt în mare parte apă.
Un nou-născut are 78% apă din totalul corpului său. Adulții au 55-60 la sută apă. Apa este implicată în aproape toate funcțiile corpului nostru. Apa reprezintă o mare parte din sânge și ajută la aducerea de nutrienți în toate celulele noastre. Ne ajută să ne reglăm temperatura corpului. Acționează ca un amortizor pentru creierul și măduva spinării. Suntem foarte dependenți de apă.

Stările de agregare ale apei

Vedem apa în trei stări de agregare diferite : gheață solidă, apă lichidă și vapori de apă gazoși. În timp ce toate substanțele pot fi solide, lichide sau gazoase, multe dintre ele își schimbă stările doar la temperaturi extreme.

Curiozități despre apă

1. Norii și ploaia conțin apă.

2. 80% din creierul uman este apă.

3. Nu ar exista viață pe Pământ dacă nu am avea apă.

4.  Viața a început mai întâi în apă.

5. Toți oamenii și animalele au nevoie de apă pentru a trăi. Oamenii pot supraviețui săptămâni fără hrană, dar doar câteva zile fără apă.

6.  Apa este alcătuită dintr-un amestec de hidrogen și oxigen.

7. Denumirea chimică a apei este H (2) O – care reprezintă doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen.

Poluarea apei

Ce cauzează poluarea apei?

Nu există un singur motiv care să fie considerat ca fiind cauza principală a poluării apei. De fapt sunt multe. De la industrii la activități casnice, poluarea apei este o mare problemă cauzată de lucruri banale ale vieții în fiecare zi.

1. Poluarea din surse industriale
Industriile și fabricile generează o mulțime de deșeuri care constau în principal din elemente dăunătoare, cum ar fi plumbul, sulful și mercurul, care sunt extrem de otrăvitoare.

2. Poluarea din gospodării
Apele care se folosesc zilnic în orașe sunt aruncate în oceane. Acestea ar putea fi tratate chimic în prealabil, dar tot conțin la final bacterii și substanțe chimice nocive.

3. Poluarea generată de activitățile miniere
Anumite țări, precum Canada, sunt puternic afectate de poluarea apei din cauza activităților miniere. Minele de cărbuni și alte metale ar putea intra în contact cu apa de suprafață sau cu alte corpuri, creând condiții de poluare.

4. Poluarea cu gunoi
Aproape toate țările cu sisteme ineficiente de gestionare a deșeurilor își aruncă gunoiul și deșeurile în oceane. De la gunoiul menajer până la deșeurile industriale, toate intră în apa oceanelor, poluând-o astfel.

5. Poluarea cauzată de deversările de petrol
Scurgerile majore de petrol pot crea ravagii în oceane și pot duce la pierderi extreme la nivelul vietăților marine. De asemenea, poate provoca daune ireparabile ecosistemului marin.

6. Poluarea cauzată de combustia fosilă
Arderea cărbunelui și a altor combustibili fosili duce la deșeuri aeriene și cenușă, care se combină cu vapori de apă. Acestea duc la ploi acide și cresc temperaturile, ducând la încălzirea globală.

7. Poluarea de la ferme
Îngrășămintele chimice și pesticidele utilizate de fermieri se infiltrează prin sol și afectează direct rezervoarele subterane de apă. Acestea pot polua râurile și canalele, ducând la o alimentare cu apă dăunătoare pentru oameni și alte viețuitoare.

8. Poluarea din depozitele de deșeuri
Depozitele de deșeuri ar putea fi departe de rețelele de apă, dar în cursul precipitațiilor,elementele poluante își pot găsi drumul către cel mai apropiat corp de apă și îl pot polua.

Măsuri de combatere a poluării apei
Cum puteți ajuta la combaterea poluării apei:

1. Nu aruncați niciodată gunoaie în natură și nu le lăsați în urmă la un lac sau pe o plajă! Ia mereu cu tine o pungă de gunoi sau caută cel mai apropiat coș de gunoi!

2. Resturile alimentare se aruncă la gunoi! Nu le aruncați în chiuveta bucătăriei!

3. Nu utilizați pesticide chimice pentru eliminarea buruienilor sau alte îngrășăminte în grădinile voastre casnice! Discutați cu părinții voștri pentru a găsi alternative mai bune pentru acestea, cât mai ecologice.

4. Nu vă spălați mașina familiei pe o stradă! Săpunul și alte substanțe chimice petroliere din mașină se pot amesteca cu canalul de scurgere și pot ajunge în apă.

5. Economisiți apa pură! Folosiți-o cu grijă și evitați irosirea inutilă! Păstrați toate robinetele și asigurați-vă că nu există scurgeri de apă pură nicăieri.

Ce știi despre reciclarea apei ?

Descarcă și colorează afișul!

Apa_afis.pdf (1 Descărcări )

Image by jwvein from Pixabay Image by 358611 from Pixabay

  • Articole autor
AcademiaABC Administrator

Platforma educațională Academiei ABC vă oferă cele mai bune și interesante materiale didactice sub formă de teste online, rebusuri online, fișe de lucru pentru grădiniță și clasele primare și multe altele.

urmărește-mă pe
Scroll to Top
Scroll to Top
  • 578 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link