LUPUL- Știați că…

Femelele lup au o greutate mult mai mica fata de masculii lup, ele ajung sa cantareasca cu aproape un sfert din masa totala mai putin fata de mascul. Acest lucru poate este cunoscut la toate femele din toate rasele, insa diferentele variaza simtitor de mult.

Un lup poate alerga foarte mult, foarte repede si cu stil. Cercetarile arata ca acesta poate sa atinga peste 60 de kilometri pe ora, adesea 70 de kilometri in momentul in care sunt in goana dupa prada.

Lupul face parte din familia de carnivore Canidae, insa despre el se spune ca este cel mai mare ca si dimensiuni din aceasta familie. Un lup atinge pana la 90 de centimetri in inaltime, greutatea lui variaza pana la 60 de kilograme si poate sa aiba ca si lungime, masurat de la coada pana la nas, chiar si doi metri. Acestea insa sunt cele mai mari dimensiuni inregistrate, desigur vom gasi din aceasta specie si exemplare mult mai mici, chiar daca vorbim despre masculi.

Cel mai bun mediu de vanatoare pentru lupi este cel inzapezit. Lupii vaneaza la perfectie atunci cand este zapada, deoarece labele lor se pot sunt ajutate astfel pentru o deplasare mai rapida, care nu lasa nici un zgomot sa iasa in evidenta si isi pot ataca mai repede prada.

O femela foarte mica din specia lupilor are o greutate de doar 10 kilograme, chiar atunci cand ajunge matura, insa ea face parte mai exact din subspecia lupului Arab, fiind inregistrata ca si cea mai mica femela din lume din rasa sa.

Unele rase de caini au o dantura asemanatoare cu cea a lupilor salbatici. Mai exact acestia au 2 canini, 6 incisivi, 4 molari si 8 premolari care alcatuiesc maxilarul, desigur si 6 incisivi, 6 molari, 2 canini si 8 premolari care alcatuiesc mandibula. Daca au grave probleme ale dintilor lupii pot muri deoarece ei prin intermediul acestora se hranesc, se intretin in viata iar daca nu mai pot vana, sufera de foame pana mor.

O muscatura de lup poate sa fie foarte periculoasa mai ales pentru ca ei poarta peste 50 de paraziti mortali dintre care foarte multi cu siguranta sunt letali pentru om.

Ca și în ierarhiile umane, și haitele de lupi au conducători, mai exact aceștia sunt numiți de către noi perechea alpha, deci masculul și femelă dominanți din haită, cei mai puternici și cei mai agresivi. Aceștia conduc haită la vânătoare iar în momentul în care capturează o pradă, după ce o ucid, tot ei sunt cei care se hrănesc primii și cel mai mult. Această pereche alpha își hrănește înainte de toate puii proprii iar dacă mâncarea nu ajunge și pentru ceilalți pui, cei din urmă sunt lăsați lihniți până probabil mor.

Masculul alpha este primul din haită care se împerechează, desigur și femelă la fel.

  • Articole autor

Profesor învățământ primar la Colegiul Național Mihai Eminescu Petroșani

Scroll to Top
Scroll to Top
  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link