Bunicul și nepotul, după Frații Grimm

*Opțional Completează-ți numele! (Pentru clasament și diplomă)

       Trăia odată, într-o colibă, un bătrân împreună cu fiul, nora și nepotul său. Bătrânul era atât de îngreunat de ani, încât privirea i se încețoșase, iar de auzit nu prea mai auzea. Stătea mereu încovoiat de spate, iar picioarele îi tremurau la fiecare pas. Și mâinile îi tremurau, de aceea mai toată mâncarea îi cădea din lingură până să apuce să o ducă la gură.         Astfel, fiul și nora au hotărât ca bătrânul să nu mai stea cu ei la aceeași masă. I-au pregătit un loc lângă sobă, ferit de privirile lor. Acolo mânca bătrânul singur, fără să deranjeze pe cineva.
       Într-o zi, când nora i-a întins castronul cu mâncare, bătrânul l-a scăpat pe jos și strachina s-a spart. ,,Asta le întrece pe toate!” s-au gândit bărbatul și soția lui. Au hotărât să-i cumpere bătrânului o strachină de lemn, pentru ca niciodată să nu se mai spargă.
       Într-o bună zi, părinții își găsiră copilul cioplind ceva în lemn.
         - Ce meșterești, fiule, acolo? întrebă tatăl.
         - Fac străchini din lemn ca să aveți la bătrânețe din ce mânca! Veți fi slăbiți de puteri ca bunicul și veți avea nevoie de ele.
      Auzind vorbele copilului, bărbatul și soția lui l-au adus din nou la masa lor pe bătrân și i-au cerut iertare pentru purtarea lor lipsită de dragoste.

Să vedem ce ai înțeles!

Care sunt personajele întâmplării?

Unde se petrece întâmplarea?

Fiul și nora au hotărât ca bătrânul să nu mai mănânce la aceeași masă cu ei deoarece…

Au cerut iertare bătrânului:

Textul are :

Proverbul potrivit textului este ….

Titlul textului este format din :

Sunt formate din câte trei silabe cuvintele:

Conțin câte trei vocale cuvintele:

Alege cuvintele cu înțeles opus pentru: îngreunat, împreună, încovoiat.

  • Articole autor

Profesor învățământ primar la Școala Gimnazială Nr. 28 Galați, gradul didactic I, mentor de practică pedagogică studenți, în cadrul Departamentului pentru Pregătirea personalului Didactic, Univestatea ,,Dunărea de Jos”, Galați;

    Autorul nu are alte postări
Te-ar mai putea interesa:
Scroll to Top
Scroll to Top

REȚINE!

Înainte de a începe testul, fii sigur că ai consultat" Modalitatea de completare a testelor online". Dacă nu, dă un click pe butonul de mai jos.

  • 0 Facebook
  • Email
  • Imprimă
  • Copiază legătura
Copy link