Educație rutieră. Învățăm să circulăm!

Reguli de bază despre educație rutieră pentru copii

Strada este un drum situat în interiorul localităților de-a lungul căruia, de o parte și de alta, se află trotuarele, destinate circulației.

TROTUARUL este partea de la marginea străzii,  mai ridicată decât suprafața carosabilă, destinată circulației pietonilor. În afara orașelor, marginea șoselelor se numește acostament.

ZEBRA este un marcaj de trecere a străzii pentru pietoni, format din linii paralele albe.

Traversăm doar pe trecerile marcate cu zebră !

Iată un prim îndemn pe care e bine să-l urmezi  și să îl pui în practică.

Traversările pe străduțe nemarcate sunt riscante, indiferent că e zi sau întuneric.

Semaforul este un dispozitiv de semnalizare cu lumini colorate (roșu și verde pentru pietoni, roșu, galben și verde pentru șoferi) folosit pentru a dirija circulația.

ESTE MAI BINE SĂ TRAVERSEZI ÎN GRUPURI MAI MARI CARE POT FI UȘOR VĂZUTE DE CĂTRE ȘOFERI !

Este important să urmărești culorile semaforului ?

Roșu reprezintă obligația ta ca pieton să oprești și să aștepți schimbarea culorii semaforului.

Verde îți permite să traversezi.

Trebuie să te uiți  în stânga și în dreapta de fiecare dată când traversezi ?

Chiar dacă semaforul indică verde pentru pietoni, nu strică să îți iei o măsură de siguranță în plus și să te uiți în stânga și dreapta șoselei după mașini, iar dacă observi că un șofer posibil să nu respecte regulile de circulație, să nu treci!

Când treci strada, nu  trebuie să folosești telefonul !

Telefonul este un mijloc foarte eficient în a ne distrage atenția în momente importante, vitale aproape – la volan sau pe stradă, ca pietoni. Dacă eşti printre mașini, ca șofer sau pieton, concentrează-ţi atenția asupra traficului şi a siguranţei tale şi a celor din jur.

Acolo unde nu există marcaje, traversezi  numai pe la colțul străzii, după ce te-ai asigurat că nu se apropie niciun vehicul.

Atunci când te afli într-un grup de copii, amintește-ți că e important să mergi unul în spatele celuilalt, pentru a evita să fiți accidentați.

Noaptea sau pe timp de ceață, este bine să porți  haine în culori deschise sau fluorescente pentru a fi văzut ușor de șoferi.

Atunci când aștepți un mijloc de transport, cel mai sigur loc unde ar trebui să te afli, este stația de autobuz sau taxi.

Aceste spații au fost gândite speciale pentru protecția ta și pentru evitarea unor evenimente nedorite.

 

Acum că ai învățat regulile elementare de circulație, hai să vedem cum te descurci !

  • Articole autor
Prof. Învățământ Primar Școala Gimnazială Prof. Paul Bănică, Târgoviște, Dâmbovița Vechime, 7 ani Gradul didactic: Definitivat
Scroll to Top
Copy link